Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.

El PDeCAT es reivindica com a independentista: «Nosaltres també som l'1-O»

Chacón assegura que amb la independència de Catalunya «no s'hi juga»

La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón. | ACN

El PDeCAT ha apel·lat al «vot dels valors» per a les eleccions del pròxim 14 de febrer i s'ha reivindicat com el «gen convergent» del segle XXI. La candidata del partit als comicis, Àngels Chacón, ha assegurat que la independència és una qüestió «molt seriosa» amb la qual «no s'hi juga». «Nosaltres també som l'1-O. Nosaltres també tenim represaliats. Nosaltres també som un partit independentista», ha assegurat la cap de llista de la formació en un acte de campanya a Vic. Chacón ha reclamat «trencar el marc mental» que els «obliga a escollir» i ha assegurat que no renunciaran a «res». La candidata ha defensat la independència i la gestió, la vida i l'economia, i les petites i mitjanes empreses i les grans companyies.

«Entre el tot i el res, hi ha la casella del mentrestant que ens demana solucions»

La candidata ha presentat el partit com el «gen convergent del segle XXI», amb un model de país i un full de ruta «realista» cap a la independència. La cap de llista ha assegurat que l'independentisme no necessita una «DUI immediata que després no està reconeguda» per avançar, i ha reclamat una estratègia «comuna» entre tots els partits. Chacón ha afirmat que la independència és una «qüestió de país», no una «proposta electoral», i ha demanat parlar-ne amb la seriositat i el respecte «que cal». «No banalitzarem ni farem propostes, com la de declarar la independència el dia 15 o el 2025», ha manifestat la candidata.

La cap de llista ha fet una crida a «trencar el marc mental que els volen establir» i ha assegurat que l'aposta per la independència no és incomptable amb la gestió. «Entre el tot i el res, hi ha la casella del mentrestant que ens demana solucions», ha afirmat. En aquest sentit, Chacón ha reclamat treballar per ser cada vegada «menys dependents» de l'Estat, a través de «més recursos i més competències». La candidata també ha defensat l'aposta per la vida i l'economia i ha assegurat que és compatible «vetllar» per la seguretat i «preservar» l'activitat. Així mateix, Chacón ha criticat que els facin «escollir» entre les petites i mitjanes empreses i les grans companyies. «Volem les dues», ha manifestat.

La cap de llista del partit demòcrata també ha defensat una escola pública de qualitat compatible amb l'educació concertada i ha afirmat que tampoc «escolliran» entre les universitats públiques o les privades. L'acte de campanya ha tingut lloc a la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha presentat Vic com un «exemple» de l'esperit emprenedor i el teixit associatiu de Catalunya. «La proactivitat d'un territori increïble no pot estar ara laminada i anul·lada per un model de país excessivament centralista, on la iniciativa privada queda reduïda i castigada», ha lamentat Chacón.

La presidenta comarcal del PDeCAT al Bages, Ivet Castaño, s'ha referit als «reptes» del territori, com la despoblació, l'enviliment de la població, la falta de connectivitat o la bretxa digital. Davant aquesta situació, ha reclamat inversions a la xarxa viària i ferroviària, fer arribar la fibra òptica a tots els municipis i un Govern que «acompanyi» al territori. «Barcelona ens queda molt lluny», ha afirmat. La candidata del partit ha estat acompanyada del número tres per Barcelona, Marc Castells. A l'acte hi ha assistit també el president del partit, David Bonvehí, i l'exalcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal.

La participació en els debats territorials

En paral·lel, els caps de llista del PDeCAT per Tarragona, Girona i Lleida han rebut aquest dimecres una notificació en què es confirma que els debats territorials de TV3 es faran de forma telemàtica. El partit ha criticat aquest format i ha lamentat que els ciutadans d'aquestes demarcacions no puguin tenir un debat amb els caps de llista territorials «en igualtat de condicions» que el debat nacional.

«En comptes d'un debat hi haurà una successió de monòlegs i és una oportunitat perduda», ha lamentat el partit a través d'un comunicat. Així mateix, ha criticat que per poder accedir a un debat públic calgui dedicar recursos econòmics i materials a «l'adequació tècnica» que la Televisió de Catalunya demana, ja que «genera» un de «desequilibri d'oportunitats real i efectiu» entre els partits.