El PDeCAT retira la moció pactada amb el PSOE

Instava al diàleg dins la llei
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

El PDeCAT ha decidit retirar la moció pactada amb el PSOE que instava al diàleg entre l'estat espanyol i la Generalitat «en el marc de l'ordenament jurídic vigent». Aquesta decisió es produeix poc després que ERC hagi anunciat que finalment s'abstindria en la votació d'aquest dijous.

 

Aquesta moció instava al govern espanyol a obrir converses on tots poguessin defensar les seves «idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments». Amb això, sempre dins la llei, es pretenia «acordar les vies legals i democràtiques que permetessin a la societat catalana determinar el seu futur».

 

No es concretava quina llei

El text presentat inicialment pel PDeCAT no feia aquesta referència al diàleg dins la llei, una cosa que han afegit els socialistes més tard i que els demòcrates han acceptat. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ho havia justificat argumentant que el referèndum tenia cabuda dins el marc legal.

 

A més, en la moció no s'especificava de quin ordenament jurídic es tractava, deixant oberta la possibilitat d'incloure la legislació internacional i no l'espanyola. No obstant això, el diputat al Congrés pel PSC, José Zaragoza, ha assegurat aquest matí que estaven disposats a parlar «de tot menys de la independència».

 

ERC havia anunciat la seva abstenció

La retirada de la moció es produeix poc després que ERC, que havia anunciat que votaria a favor, hagi canviat les seves intencions i hagin decidit que finalment s'abstindrien en la votació. «El PDeCAT pretenia posar en valor les poques però existents possibilitats d'utilitzar l'ordre vigent per fer un referèndum. Després, Zaragoza ha fet tot el contrari, sembla que en lloc de greix ha posat sorra als coixinets», ha argumentat Joan Tardà.

 

«Per això, per seny, per prudència, ens hem d'abstenir. No volem desmerèixer les intencions del PDeCAT, però la interpretació dels socialistes devalua el que havíem assumit», ha afegit, sentenciant que «només és que creiem que hem de fer aquest paper de dir 'compte', perquè ens poden posar dins la cleda que només podem negociar el que els interessa a ells».

 

Posteriorment, a través del compte de Twitter de la formació republicana han defensat que «en democràcia s’ha de poder parlar de tot. El límit és el respecte als drets fonamentals i als principis democràtics. La llei és mutable i no pot ser l’argument per limitar el diàleg».Comentaris

envia el comentari