Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Pedro Sánchez negocia amortitzar els 6.000 milions que exigeix Quim Torra

L'executiu de Pedro Sánchez estaria disposat a acceptar les exigències econòmiques de la Generalitat
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Nova proposta de Pedro Sánchez a Quim Torra a només cinc dies d’una reunió que es preveu clau a La Moncloa. En aquest sentit, doncs, el govern espanyol estudia amortitzar els 6.000 milions d’euros que reclama la Generalitat a l’estat espanyol, segons ha tret a la llum ‘La Razón’.

 

La proposta de Sánchez, però, aniria més enllà. I és que l’executiu socialista estaria disposat a anul·lar el judici contra l’expresident de la Generalitat, Lluís Companys, i a reconèixer les vegueries.

La Generalitat reclama 6.000 milions d’euros

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ja va explicar la setmana passada que la Generalitat reclamava un total de 6.000 milions d’euros «que haurien d’estar sobre la taula si l’estat vol complir amb tot el que comporta el sistema de finançament vigent».

 

El govern espanyol, així mateix, hauria dut a terme la seva proposta al·legant que tot plegat seria «un gest» que suposaria complir «amb tot el que està acordat».

 

Quim Torra, al Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

 

Com a part d’aquesta quantitat oferta per part del govern de Pedro Sánchez hi hauria el finançament pendent per als Mossos d'Esquadra —un total de 688 milions—, la disposició addicional tercera de l'Estatut de l'exercici 2008 —750 milions— i del període 2009-13 —un total de 2.951 milions— i les aportacions per a la Llei de la Dependència per valor d'1.500 milions d'euros.

L’anul·lació del judici a Companys i el reconeixement de les vegueries

La proposta espanyola, finalment, comptaria amb la suma d’altres exigències reclamades per la Generalitat. En aquest sentit, doncs, hi hauria el reconeixement de la institució de les vegueries com a entitat local diferent de la província, transferències pendents en matèries com a salvament marítim i protecció civil, formació sanitària especialitzada.  

 

A més, sempre segons avança ‘La Razón’, aprovaran una Proposició de Llei Orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística d'Espanya o abordar qüestions de Memòria Històrica com l'anul·lació radical i expressa del judici al president Lluís Companys.

Comentaris