Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

Pedro Sánchez anuncia un ambiciós pla de recuperació per impulsar el PIB un 2%

El president del govern espanyol ha demanat «unitat» davant una tardor on pot passar qualsevol cosa

Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant
El president Sánchez ha anunciat un pla de reformes i recuperació per impulsar un 2% el PIB | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns un ambiciós pla de reformes  i recuperació  que pretén impulsar el creixement del PIB un 2%, on els 140.000 milions d'euros de la Unió Europea juguen un paper clau. El dirigent socialista ha reclamat «unitat» als espanyols, davant una tardor on qualsevol escenari està sobre la taula. «Espanya pot, el pitjor enemic és no creure-ho», ha insistit. 

El pla de recuperació, presentat durant la cimera 'España puede. Recuperación, Transformación, Resiliencia' a la Casa América de Madrid, ha estat anunciat davant els principals empresaris de l'IBEX 35, com la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, el president del BBVA, Carlos Torres o el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.

«El govern està avançant en els preparatius del pla de recuperació i també per respondre al repte de les dècades vinents», ha indicat Sánchez. L'aposta del president espanyol té com a objectiu «una recuperació ràpida i sostenible» que permeti «accelerar les transformacions que ja necessitava el nostre país».

En aquest sentit, ha assenyalat que hi ha quatre grans reptes d'ara endavant amb aquest pla de recuperació: la transformació digital, la transformació ecològica, la cohesió social i la unitat per superar la crisi sanitària i econòmica. El pla de reformes, que està treballant la vicepresidenta Nadia Calviño des de fa mesos, s'està acabant de tancar i s'enviarà a Brussel·les el pròxim mes d'octubre. 

Davant la situació de la pandèmia, ha reconegut que l'única possibilitat és intentar-ho una vegada rere l'altra fins que les investigacions científiques aconsegueixin eliminar el virus d'una vegada. D'altra banda, ha recordat el gran pacte d'Europa:  «El nostre país no està sol en aquesta crisi. Europa ha estat a l'altura. Europa no ha deixat sola a Europa: disposem de 140.000 milions d'euros per gestionar la situació durant els pròxims sis anys i d'ells 70.000 milions es distribuiran a través de transferències directes».

Sánchez reclama unitat

Pedro Sánchez, qui ha insistit que hi ha al davant els mesos més decisius de la legislatura, ha reclamat en tot moment unitat. Assegura que aquest és el repte més gran del segle i ha reclamat que la primera condició per superar l'emergència sanitària és «avançar la unitat» i «desterrar la lluita partidista». Unes declaracions que a nivell polític s'entenen amb la incògnita de l'aprovació dels propers pressupostos generals de l'estat. 

Per una altra banda, ha explicat que en segon lloc es necessiten unes institucions sòlides arreu del país. «Necessitem un nou clima polític, marcat per l'estabilitat i la unitat. El govern de coalició pot garantir l'estabilitat de l'executiu dels 40 mesos que tenim al davant». Una unitat que també ha reclamat a tota la ciutadania davant «la incertesa» que s'apropa en l'àmbit epidemiològic amb l'onada de nous casos positius de coronavirus a la tardor i amb la tornada a l'escola.