Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez

L'important anunci que Sánchez farà aquest dimarts sobre el desconfinament

La pressió social dels últims dies i la presentació de plans de desescalada en altres països precipita la decisió del govern

Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Espanya coneixerà avui dimarts l'estratègia del govern per sortir de la crisi | Catalunya Diari

Per fi ha arribat el dia. Després de molts rumors i especulacions sobre les mesures de sortida del confinament, avui coneixerem definitivament el full de ruta del govern per a la desescalada que marcarà, en les següents setmanes, el futur immediat d'Espanya en la seva lluita contra el coronavirus.

La situació d'extrema gravetat que ha viscut Espanya  aquestes setmanes, liderant el rànquing mundial de contagiats i morts diaris i amb el sistema sanitari a la vora del col·lapse, ha fet que el govern hagi anat prenent les decisions de manera caòtica i amb altes dosis d'improvisació enmig d'un ambient de forta pressió mediàtica i social.

Es presentarà el pla de desescalada aquest mateix dimarts

Però amb l'arribada al pic de contagis a principis d'abril i el ràpid descens de la corba, el govern va començar a treballar en un pla de desescalada per alleujar un dels confinaments més rígids i restrictius dels que s'han imposat a tot el món per combatre l'epidèmia. La idea era treballar aquest pla amb vista a aprovar-lo durant el mes de maig.

La por que la relaxació de les mesures de confinament porti a nous contagis ha portat el govern a fixar la prudència com la seva principal línia d'orientació i durant aquestes setmanes un equip liderat pel ministre de Sanitat,  Salvador Illa, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, el ministre de Seguretat Social,  José Luis Escrivá, i la vicepresidenta Teresa Ribera, al costat d'altres experts, han treballat en un acurat pla que volia evitar precisament els errors per precipitació.

No obstant això, tot va canviar aquest passat cap de setmana i Pedro Sánchez va anunciar que el govern presentaria el pla de desescalada aquest dimarts, abans del previst. L'avanç del pla té a veure amb l'intent del govern de rebaixar la tensió social acumulada aquests dies, sobretot amb la polèmica al voltant de la sortida dels nens, i posar-se al dia amb la resta de països de l'entorn, que estan presentant aquests dies els seus plans de desconfinament.

Seguint de prop a Itàlia

L'últim va ser el govern italià, que ahir va presentar el seu pla de desescalada i va marcar com a data el 4 de maig. Sánchez  vol evitar que s'estengui la sensació que Espanya és l'únic país que no compta amb un pla de sortidade la crisi, i amb la presentació de la seva estratègia en el dia d'avui pretén donar als ciutadans un «un horitzó, un camí».

Per això la previsió del govern de preparar un pla a mitjà termini per a la sortida del confinament s'ha vist afectada. La improvisació de les últimes mesures, que han derivat en caos i pluja de crítiques a la seva gestió, i la presentació del pla de desescalada del govern italià van portar a l'executiu a anunciar la presentació del pla estratègic avui dimarts.

A la vista que altres governs europeus estan presentant els seus plans no tan específics i amb dates obertes, ha portat a l'executiu a precipitar la presentació del seu pla que es preveu més ambigu i obert del que pretenia el seu equip de treball.

Pocs instants abans que es donin a conèixer les mesures, el govern confia que la presentació d'aquest pla estratègic alleujarà la tensió i li donarà una mica d'aire durant un temps, traslladant ara la pressió a les comunitats autònomes que s'estan convertint en el gran mal de cap per a un govern que està vivint els seus dies clau.