Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Pedro Sánchez anuncia avui el seu pla per a recuperar Espanya amb 25.000 milions

El president de Govern presenta a La Moncloa un pla basat en la transició ecològica, la cohesió social, la digitalització i la igualtat de gènere

El president del Govern, Pedro Sánchez, presenta aquest matí el «Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia Espanyola» que enviarà a Brussel·les. Sánchez té previst anunciar en una compareixença a La Moncloa la seva estratègia per afrontar la crisi del coronavirus i impulsar la «segona modernització» de l'economia espanyola.

El pla de Pedro Sánchez compta amb 25.000 milions d'euros dels fons europeus per gastar l'any vinent, i es basarà en quatre matèries fonamentals: la transició ecològica, la cohesió social, la digitalització i la igualtat de gènere.

Per explicar el seu pla de recuperació, el president espanyol farà una videoconferència amb un nou format en el qual assistiran tots els membres del Govern, al costat de la patronal i els sindicats. També hi seran presents en suport tecnològic els ambaixadors dels 27 països membres de la Unió Europea i representants de la societat civil, entre ells els responsables de diferents mitjans de comunicació.

El president pretén traçar les línies mestres del pla de recuperació en el qual el Govern fa temps que hi treballa. A la tarda, els quatre vicepresidents (Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera) explicaran els principals pilars del pla.

S'espera que amb les compareixences d'avui es coneguin les xifres definitives del pla de recuperació i les seves principals polítiques. Ahir mateix, el Consell de Ministres va aprovar un nou marc econòmic que preveu una caiguda de l'11,2% del PIB el 2020 i un avanç del 7,2% l'any que ve.

A la reunió d'ahir es va aprovar també un augment del 53,7% en el sostre de despesa per a 2021, fet que suposa 196.097.000 euros. Tenint en compte la previsió de l'11,3% de dèficit i un deute públic del 118% del PIB per a aquest any, es va establir un dèficit del 7,7% el 2021 com a referència.

En aquest nou marc macroeconòmic jugarà un paper molt important el pla de recuperació, que valorat en un 2,7% del PIB pretén multiplicar un 1,2 les previsions anteriors. Les noves previsions del Govern venen avalades per l'Airef, que demana també tenir en compte l'impacte dels possibles nous rebrots i els fons europeus.

En què consisteix el pla

El pla que anunciarà avui Pedro Sánchez compta amb 25.000 milions d'euros per gastar l'any 2021, principalment en infraestructures, digitalització i innovació. Una altra part es destinarà a millorar l'eficiència energètica, impulsar l'emprenedoria, la millora de l'educació i la formació contínua i el suport a les polítiques d'inclusió.

Segons Nadia Calviño, vicepresidenta d'Afers Econòmics, el pla de recuperació suposarà un augment del creixement potencial del 2% en una dècada. Espanya rebrà dels fons europeus de recuperació 140.000 milions d'euros, 72.700 en transferències i la resta en préstecs. El Govern remetrà a Brussel·les el pla de recuperació que avui s'anuncia.

En el pla que avui detallarà el president Sánchez s'inclou l'agenda urbana i rural, una transició justa i inclusiva, una administració pública avançada al segle XXI, la modernització i digitalització de l'ecosistema industrial, serveis i pimes, un acord de país per a la ciència i la innovació i el reforç del sistema de salut pública. 

També es posarà un èmfasi especial en l'educació i la formació professional i contínua dels ciutadans, la nova economia de cures i la modernització de polítiques actives d'ocupació, el desenvolupament i impuls de la indústria cultural i esportiva i un marc fiscal just i progressiu. Tot això inclòs en l'estratègia «Espanya pot» presentada a finals d'agost.