IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Pedro Sánchez està disposat a aprovar la pujada de l'SMI a través d'un decret

El president espanyol vol que el nou salari mínim de 900 euros entri en vigor l'1 de gener de 2019

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a favor de fer la pujada de l'SMI amb un decret | EspañaDiario

El govern socialista vol que la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) comenci a ser efectiva a partir de l'1 de gener. Pedro Sánchez així ho ha manifestat en una roda de premsa en el Palau de la Moncloa que ha tingut lloc aquest dimecres 7 de novembre. El president espanyol no dubtarà en prendre les mesures necessàries si finalment no té el suport de les cambres.

L'executiu encara està pendent d'aconseguir els vots necessaris per tirar endavant els Pressupostos Generals de l'Estat per l'any 2019. Davant la possibilitat que aquests no s'aprovin abans del primer dia del 2019, Sánchez ha afirmat que faran aquesta reforma mitjançant un decret llei. Així, tot i que els comptes de l'Estat per l'any que bé no estiguin aprovats, molt treballadors veuran millorat el seu sí o sí. 

Segon augment del SMI en dos anys

El govern de Mariano Rajoy va ser qui va fer l'últim augment de l'SMI espanyol. Concretament, l'any 2017 aquest va passar a ser de 736 euros en catorze pagues. Ara, després de l'acord del PSOE amb Unidos Podemos, aquesta quantitat es veuria incrementada un 22%, arribant a una xifra de 900 euros al mes

El principal problema al qual s'enfronta ara l'executiu liderat per Pedro Sánchez és aconseguir el suficient nombre de vots a favor per dur a terme aquesta mesura. L'antic govern del PP no va patir aquest inconvenient, ja que en aquell moment tenia un pacte estable amb Ciutadans i altres forces. 

Decret llei si és necessari

Convençut que podria tirar endavant aquesta mesura, Pedro Sánchez la va vincular als pressupostos de 2019. Ara, davant el rebuig ja conegut de C's i PP i amb l'última negativa d'ERC i el PDeCAT, sembla realment difícil que sigui aprovada pel Congrés dels Diputats

El compromís del grup socialista és tan ferm amb aquesta pujada, que tot apunta que la seva intenció actual és deslligar-la completament de la negociació pressupostària. La gran complexitat d'aquesta i el fet que el prestigi del govern disminuiria si no aconsegueix dur a terme una de les seves propostes estrella, fa que la possibilitat de legislar aquest nou salari mínim a través d'un decret llei estigui oberta fins a l'últim moment.     


Comentaris

envia el comentari