Pedro Sánchez vol canviar el delicte de rebel·lió per adaptar-lo a «les noves situacions i nous actors»

El president espanyol ja va en proposar una «modificació» del delicte

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

Pedro Sánchez obre la porta adequar el delicte de rebel·lió a l’independentisme. El govern espanyol es plantejarà una reforma del codi penal per modificar el delicte de rebel·lió, tal com ha anunciat la ministra de Justícia espanyola, Dolores Delgado.

No és, però, una temptativa nova. Mesos abans d’accedir a la presidència del govern espanyol gràcies a la moció de censura a Mariano Rajoy, el líder del PSOE ja va mostrar la seva ferma voluntat a «revisar» el delicte «per defensar el bé jurídic de la constitució».

«Afrontar noves situacions i nous actors», la clau de la modificació del delicte

El govern espanyol, doncs, vol aturar noves temptatives sobiranistes i el naixement de nous líders independentistes. Això és el que es desprèn de les paraules de la ministra Delgado, qui ha recordat que el codi penal s’ha de modificar per «afrontar noves situacions i nous actors».

En aquest sentit, la successora al càrrec de Rafael Català ha explicat que l’origen de la llei es remunta al 1900 i, sempre s’acostuma a efectuar, «en contexts d’alçaments militars i comptat amb la violència com estructura del tipus penal».

Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat
Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat | CatalunyaDiari.cat

 

El govern espanyol, finalment, també al·lega que la reforma del codi penal no és una mesura bel·ligerant. Es tracta d’una proposta per «afrontar aquestes noves situacions des d’un debat tranquil» i amb el «màxim consens per defensar una cosa amb la qual hem d’estar-hi tots d’acord».

La modificació del delicte, una antiga voluntat de Sánchez

No es va arronsar gens ni mica. L’aleshores cap de l’oposició i líder del PSOE va aprofitar el context d’una reunió amb Mariano Rajoy per explicar la seva voluntat de modificar el codi penal espanyol i adequar-lo a l’independentisme.

«Portarem al Congrés una modificació del codi penal per revisar el delicte de rebel·lió. Hem de defensar el bé jurídic que és la Constitució, però aquest delicte ha d'acomodar-se a l'Espanya del segle XXI», va explicar Sánchez el passat 16 de maig en una entrevista a TVE.


Comentaris

envia el comentari