Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, presidente del Gobierno, en el Congreso

Pedro Sánchez, més clar que mai: «Aixecar l'estat d'alarma seria un error absolut»

El president ha tornat a reiterar que no hi ha alternativa

Pedro Sánchez, president del govern espanyol, al Congrés
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, al Congrés | Catalunya Diari

Pedro Sánchez ha comparegut una vegada més aquest matí al Congrés dels Diputats per demanar una nova pròrroga de l'estat d'alarma, aquest cop fins al 25 de maig. Després de dies sense saber si podria ser aprovada, el president del govern espanyol ho feia, amb el suport de Ciutadans i el PNB.

Passades les 10 del matí començava la seva primera intervenció. En el seu torn de paraula, ha deixat clar que segons el seu punt de vista, aixecar l'estat d'alarma ara mateix seria un «error absolut»  per motius sanitaris, econòmics i socials, després de defensar que «en la gestió d'aquesta pandèmia no hi ha encerts absoluts, ni des del govern ni des de l'oposició».

També ha demanat a «algunes» CCAA  que -un cop l'Estat ha activat el fons no reemborsable de 16.000 MEUR per als governs territorials- actuïn amb «corresponsabilitat fiscal» perquè en el context actual calen recursos públics i no s’han de fer «regals fiscals» ni «obsequis als qui més tenen».

El virus comença a estar controlat

Sánchez insistia en el fet que fins ara s'ha aconseguit una victòria «parcial» amb el sacrifici dels sanitaris, l'esforç dels espanyols i amb «una arma legal», fent referència a l'estat d'alarma. Tornava a recordar que totes les iniciatives que s'han hagut de prendre fins ara han estat en una situació de la qual «no tenien precedents». «No deixar ningú enrere ha estat la nostra guia», afegia recordant que l'objectiu ha estat sempre «defensar la salut pública» i «salvar vides».

El president afirmava que «Espanya ha entrat per fi en una fase de transició» i apreciava que «els indicadors remarquen que la malaltia està sent controlada». Alaba el sacrifici dels sanitaris, l'esforç dels espanyols i haver utilitzat «una arma legal» com l'estat d'alarma per fer-ho.

Abans de concloure, Sánchez també ha anunciat que en el moment en què la major part de l’Estat estigui a la fase 1, prevista per a l'11 de maig, el seu govern decretarà el dol oficial, i quan s’acabi la desescalada i estiguem a la «nova normalitat» es farà un homenatge públic a les víctimes de l’epidèmia «en què el govern treballa des de fa setmanes».