Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president espanyol Pedro Sánchez

Pedro Sánchez convoca un Consell de Ministres per decretar l'estat d'alarma a Madrid

La decisió arriba el mateix dia que la Justícia ha decidit suspendre les mesures de confinament de la capital

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el president espanyol Pedro Sánchez
Pedro Sánchez ha convocat un Consell de Ministres divendres per decretar l'estat d'alarma a Madrid | cedida

Pedro Sánchez ha decidit no esperar més i ha convocat un Consell de Ministre extraordinari per demà, divendres 9 d'octubre, per decretar un estat d'alarma a Madrid durant els pròxims quinze dies, com a mínim, segons informa 'El País'. La decisió arriba el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit suspendre les mesures de confinament decretades per l'executiu espanyol, després del recurs presentat per Isabel Díaz Ayuso.

La Secretaria d'Estat de Comunicació ha informat que a la tornada d'un viatge oficial a Algèria el president del govern espanyol s'ha posat en contacte amb la seva homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per «abordar les alternatives legals existents» per mantenir les mesures previstes a l'ordre revocada avui pel TSJM «per raons no de fons sinó de mera habilitació legal per a adoptar-les».

Ayuso té tres possibilitats

Sánchez ha traslladat a Ayuso tres possibilitats, que la Comunitat de Madrid com a autoritat competent en matèria sanitària dicti una ordre a l'empara del que marca la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública; que demani la declaració de l'estat d'alarma perquè sigui el govern espanyol al costat de la Comunitat de Madrid qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que sigui el govern d'Espanya qui declari l'estat d'alarma sense la sol·licitud prèvia.

El govern estatal assenyala que en qualsevol dels tres casos les mesures de confinament perimetral i la resta de normes serien «exactament les mateixes» que s'aplicaven, atès que «l'únic que canviaria seria l'instrument legal per les quals s'adopten, és a dir, la cobertura jurídica». La mateixa font ha indicat que Ayuso, en una segona conversa telefònica, ha dit a Sánchez que «necessita temps», i s'han donat de marge fins demà al matí.

El govern autonòmic de Madrid també es reuneix aquest matí

Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha indicat a través de Twitter que a primera hora del matí reunirà el govern autonòmic madrileny per «veure alternatives». Ha reiterat, en aquest sentit, que a parer seu les zones bàsiques «estaven funcionant i poden ser el millor». Per això ha desitjat «pactar una solució» que beneficiï la ciutadania i aporti «claredat».

El Consell de Ministres extraordinari se celebrarà doncs, probablement, després que Ayuso hagi comunicat la seva decisió a Sánchez. Fonts de Moncloa han indicat, finalment, que el president espanyol manté a l'agenda la visita prevista a Barcelona al costat del rei Felip VI en el marc de l'acte de clausura de la mostra Barcelona New Economy Week a l'Estació de França.