Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa i Pedro Sánchez en un acte electoral del PSC en la campanya del 14-F

Pedro Sánchez es mulla: El seu Govern 'preferit' per a Catalunya

El president estatal és favorable a un Govern català assimilable a l'espanyol

Salvador Illa i Pedro Sánchez en un acte electoral del PSC en la campanya del 14-F
Pedro Sánchez desitja un Govern liderat pel PSC amb un acord de coalició amb En Comú Podem. | Cedida

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres, 17 de febrer, que «Espanya és una democràcia plena» i ha afirmat que el seu govern treballa en la defensa de la «llibertat d'expressió». Ho ha fet en una sessió de control on també ha apostat per un govern «liderat pel PSC i els Comuns» que faci possible «l'anhel de retrobament» de la societat catalana.

Segons Sánchez, a Catalunya hi ha «un conflicte entre una part i una altra part de la societat catalana» i cal un Govern «diferent i progressista» on no hi té lloc —ha dit— JxCat, una formació que «com Vox» també inclou persones que fan «expressions d'odi, extremisme i xenofòbia». Sánchez també ha demanat al PP i a C's que trenquin els seus acords territorials amb Vox.

«Catalunya necessita un govern diferent, progressista, liderat pel PSC i els Comuns»

Sánchez ha respost una pregunta de la nova portaveu de JxCat després de la dimissió de Laura Borràs, Míriam Nogueras, que —a més del cas Hasel— li ha recordat que els resultats del 14-F donen la majoria de vots i d'escons a les forces independentistes i demostren que la societat catalana va dir «no» al model de país dels socialistes. «Ara passarà que les forces independentistes ens posarem d'acord, i ho farem per responsabilitat i pel país», ha afirmat Nogueras.

La portaveu de JxCat ha assegurat que les decisions del govern espanyol respecte a Catalunya estan «arrossegant» la reputació de l'Estat i de retruc d'Europa i el seu prestigi democràtic, i ha posat com a exemple el «ridícul internacional» del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. «Quan defensem els drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya ho fem amb tots els d'Europa», perquè «el conflicte entre Catalunya i Espanya era i segueix essent un conflicte internacional, i no deixarem d'exigir la llibertat presos polítics, el retorn exiliats i la llibertat de Pablo Hasel».

Sánchez, per contra, ha apuntat que el resultat del 14-F «demostra que s'obre pas una demanda de retrobament de la societat catalana, i no de confrontació». «Hi ha un conflicte entre una part de la societat catalana i una altra part, com hem vist al resultat electoral, i sobre pas un retrobament dins de la legalitat», ha reblat. Ara, segons Sánchez, «Catalunya necessita un govern diferent, progressista, liderat pel PSC i els comuns» on JxCat «no hi té cabuda». Cal, ha dit, «deixar de banda les expressions d'odi de Vox» i també a JxCat, que «no es queden enrere en les expressions d'odi, extremisme i xenofòbia».