Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

Sánchez demana suport als partits per aprovar uns pressupostos que siguin «de país»

El president del govern s'ha reunit amb diversos partits aquesta setmana

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
El president del govern espanyol ha demanat suport per aprovar uns pressupostos que permetin afrontar la crisi sanitària | Cedida

Pedro Sánchez ha demanat suport als diferents partits amb què s'ha trobat avui per aprovar uns pressupostos que «garanteixin» la recuperació de «tots i cadascun dels territoris» i permetin afrontar «les grans transformacions que necessita el país» en el marc de la pandèmia del coronavirus.

El president del govern espanyol s'ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris d'ERC, el PNB, Bildu i els grups Plural i Mixt, en el marc de les trobades que manté amb els partits de cara a la represa del curs polític. Fonts de Moncloa expliquen que l'objectiu de les reunions ha estat ampliar la base parlamentària per aconseguir un acord pressupostari «de conjunt, sense exclusions, en benefici de tota la ciutadania».

Sánchez ha assenyalat que per a afrontar els reptes de la pandèmia del coronavirus i la crisi és «fonamental» l'aprovació d'uns nous PGE, ja que encara estan prorrogats els de 2018, i que es vincularan amb els fons de reconstrucció. El president del Govern ha informat que la recuperació i els pressupostos es desenvoluparan en quatre línies fonamentals: la transició digital, la transició ecològica, la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere.

 

Els fons de la Unió Europea

Sánchez va avançar al juliol a La Rioja, que per a la distribució d'aquests fons es crearia una comissió interministerial que presidirà ell mateix i amb una unitat de seguiment en el gabinet de presidència. Però també va avisar que per a «vehicular tota la quantitat ingent d'inversió pública» que arribarà de Brussel·les fa falta tenir Pressupostos Generals de l'Estat. De fet, la conferència de presidents culminarà una setmana en la qual el president ha volgut marcar l'inici del curs polític reclamant unitat als partits de l'oposició i sondejant la seva voluntat de negociar uns Pressupostos Generals de l'Estat que siguin «de país».

En la distribució d'aquests fons pensen incidir els presidents autonòmics. El socialista Javier Lambán, d'Aragó, ja ha avançat que vol que en la cita d'aquest divendres es defineixin amb claredat «les regles» del repartiment, ja que a l'octubre cal començar a presentar projectes.