Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez amb una bandera espanyola al darrere

Pedro Sánchez desvincula la taula de diàleg dels Pressupostos de l'Estat

El president espanyol assegura que ha complert "bona part" dels compromisos assumits en la investidura del seu executiu

Pedro Sánchez creu que la taula de diàleg no es pot vincular als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Així ho ha explicat en una entrevista a la Cadena SER, en la qual s'ha referit a la relació amb Esquerra Republicana (ERC). El president espanyol creu que, en les negociacions amb la formació catalana, cal apartar "el full de ruta" independentista. 

Alhora, Sánchez ha destacat que el seu govern ha complert "bona part" dels compromisos que va assumir en el moment de ser investit. En aquest sentit, ha assegurat que l'esquerra s'ha de mantenir "unida", perquè el sistema electoral "penalitza la divisió". 

Pedro Sánchez defensa posar fi al discurs del "greuge territorial"

"Necessitem tot l'espai progressista en plena forma", ha assegurat, en referència a la plataforma que està impulsant Yolanda Díaz. Una plataforma que pretén aglutinar tot l'espai polític situat a l'esquerra del PSOE. El president espanyol ha assegurat que no només aspira a "guanyar", sinó també a obtenir una "àmplia representació parlamentària" del progressisme. 

El president espanyol també ha insistit que cal "aprofundir i perfeccionar l'estat autonòmic". Alhora, ha assegurat que s'ha de poder "extirpar" el "discurs del greuge territorial", que darrerament ha assumit la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. En aquest sentit, Sánchez ha fet una crida a la "unitat institucional". 

Salvador Illa, obert a revisar el funcionament del Tribunal de Comptes

També aquest dilluns el líder del PSC, Salvador Illa, ha defensat que cal fer "una revisió de com funciona el Tribunal de Comptes". Recordem que aquest òrgan va tombar recentment els avals de l'ICF per a exalts càrrecs del Govern investigats.

"No hem de tenir mai por a revisar coses que poden funcionar millor", ha insistit en una entrevista a RAC 1. En aquest sentit, el socialista ha insistit que la tasca de judicialització del Tribunal "estaria millor ubicada en àmbits estrictament judicials".

Descarta totalment indultar Carles Puigdemont

De totes maneres, sobre el possible indult de Carles Puigdemont el líder del PSC ha estat molt clar. Assegura que aquesta opció no es pot plantejar perquè Puigdemont "no ha comparegut davant la justícia". 

"Estem per resoldre problemes, no per a crear-ne més", ha explicat. En aquest sentit, Salvador Illa considera que Carles Puigdemont hauria de "tornar" primer, i "fer front a les conseqüències". "L'estat de dret s'ha de respectar sempre, i aquests plantejaments[sobre el retorn de Puigdemont]no es poden fer", ha insistit. 

Finalment, Salvador Illa ha explicat que el PSC activarà el procés congressual avui mateix a la tarda, en el marc d'una reunió executiva. Diumenge, el Consell Nacional convocarà formalment un congrés extraordinari, que se celebrarà el 18 i el 19 de desembre. 

En aquest congrés, es rellevarà al primer secretari de la formació, Miquel Iceta. Si la militància ho avala, Salvador Illa assumirà aquest lideratge, que ja exerceix al Parlament.

Sobre el Congrés que el PSOE acaba de celebrar aquest cap de setmana a València, Illa ha confessat estar "content". El PSC està d'enhorabona, ja que quatre dels seus han aconseguit incorporar-se a l'executiva del PSOE. De totes maneres, Illa ha negat que la formació hagi fet un gir a la dreta, assegurant que es pretén plasmar l'anhel de "trobar-se tots".