rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Pedro Sánchez vol il·legalitzar els grups que fan apologia del franquisme

Es proposarien, també, «nous plans de cerca de desapareguts» del franquisme
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Pedro Sánchez sembla disposat a sacsejar de dalt a baix l’organigrama polític dels últims temps. La moció de censura impulsada pel mateix PSOE ha fet entrar amb força el nou executiu socialista i, és per això, que Sánchez podria anunciar en breu una nova reforma de la Llei de la Memòria Històrica.

 

O el que és el mateix: una reforma que il·legalitzaria les associacions que fan apologia del franquisme. El govern espanyol, segons ha comentat la ministra de Justícia, Dolores Delgado, té la intenció d’il·legalitzar les associacions que facin apologia de la dictadura, d'anul·lar la validesa de les sentències dels tribunals d'excepció franquistes, impulsar les exhumacions.

La Moncloa té previst retirar la simbologia franquista de l’estat

És el que s’extreu de la nova proposta que ha anunciat el PSOE. Així mateix, la mateixa Delgado ha comentat que el pla del nou executiu espanyol passa per retirar la simbologia de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

 

Delgado, al fil de la revelació sobre la nova proposta, ha exposat els motius que mouen l’executiu de Sánchez per la reforma: «És el nostre compromís assegurar l'accés a la veritat mitjançant els mecanismes adequats i eficaços que garanteixin el dret a la reparació de les víctimes del franquisme», ha comentat la mateixa Dolores Delgado.

 

El Valle de los Caídos, centre franquista   | Cedida.

 

«Nous plans de cerca de desapareguts» del franquisme

És el darrer punt —i no per això menys important— de la reforma que proposaria Sánchez. Per això, segons Delgado, s’establiran «plans de cerca de desapareguts» que comptaran amb «experts en matèries relacionades amb el Dret, l'Arqueologia i l'Antropologia Forense, així com representants d'associacions memorialistes i de familiars de víctimes».

Comentaris