Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez fa un darrer oferiment a l'independentisme abans del 10-N

Pedro Sánchez, obert a negociar amb l'independentisme «si abandonen la via unilateral»

El president en funcions del govern espanyol demana a l'independentisme «tornar a la Constitució i a la Llei»

Pedro Sánchez fa un darrer oferiment a l'independentisme abans del 10-N
Pedro Sánchez fa un darrer oferiment a l'independentisme abans del 10-N | Catalunya Diari

Pedro Sánchez obre la via del diàleg.  Hores després d'assegurar que batallarà per a poder entregar Puigdemont a la justícia espanyola, el president espanyol en funcions ha volgut fer una darrera oferta a l'independentisme: està disposat a negociar si «abandonen la via unilateral». El màxim responsable de l'executiu espanyol, així mateix, assegura també que «existeixen àmbits de diàleg a explorar si els líders independentistes abandonen la via unilateral i tornen al marc de la Constitució i la llei»

A la tribuna que han publicat diversos mitjans de l’estat, anomenada 'Cataluña. España. Mejor unidos', Sánchez adverteix la Unió Europea: «El desafiament del separatisme a Catalunya, construït contra el nostre marc constitucional i silenciant la majoria de catalans contraris a la independència, és també un desafiament a Europa i als europeus». 

Sánchez afirma que la imatge de Catalunya s’associa a un «context de crisi profunda», causat per «la ruptura unilateral de l’ordre constitucional» que els líders independentistes van provocar la tardor de 2017.

«Cap estat contempla la via unilateral de la secessió d’un dels seus territoris en un ordenament constitucional». A més, afegeix, «cap demòcrata pot entendre que els líders del separatisme emprenguessin aquest camí, i menys encara comptant amb un suport inferior al 48% dels vots emesos a les eleccions autonòmiques». 

Qualifica a Torra de «separatista radical»

«El president de la Generalitat és un separatista radical, però això no l’impedeix ni expressar-se lliurement, ni defensar públicament els seus postulats, per molt mal que faci a la convivència de Catalunya», ha afirmat el president en funcions, argumentant que ell no consentiria «que es limités gens la llibertat d’expressió». Així, en referència al tema català i a la sentència, el socialista diu que «tots poden opinar com vulguin», però sempre que «no promoguin accions que constitueixin delictes».

Sánchez, però, ha volgut assenyalar que  el separatisme ha convocat jornades i accions de protestes «en alguns casos pacífiques, en altres extremadament violentes». Tot i que ha deixat clara la seva postura contra els manifestants violents, ha aprofitat també per aclarir que «Els drets de manifestació i de vaga són pilars fonamentals de l'Estat de Dret, i els ciutadans que a Catalunya els han exercit pacíficament mereixen tot el meu respecte».

El president en funcions qualifica d'una «absurda paradoxa» la de veure a «un President de la Generalitat que treu importància a la violència i que al mateix temps censura a la seva pròpia policia, que compleix amb la seva obligació i està a les seves ordres».

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el discurs amb motiu de la Diada
Sánchez afirma que Torra és un «separatista radical» però això no l'impedeix expressar-se lliurement | Cedida

«Cap pretensió política pot legitimar mai l’ús de la violència»

També ha dedicat unes paraules a la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, que fa uns dies va manifestar que creia que la violència viscuda als aldarulls visibilitzava i internacionalitza el conflicte català.

«Es tracta, en definitiva, de la normalització de la violència com a recurs polític», reflexiona Sánchez. «Si alguna cosa hem après amb les doloroses lliçons de la història d’Europa, és que cap pretensió política mai pot legitimar l’ús de la violència»

El president en funcions descriu com una «absurda paradoxa» i un «tremend error» la de veure a «un President de la Generalitat que treu importància a la violència i que al mateix temps censura a la seva pròpia policia, que compleix amb la seva obligació i està a les seves ordres».

Disposat a parlar «sense amenaces ni desqualificacions»

Sánchez ha volgut també recordar «aquest camí recorregut i tots els assoliments aconseguits sempre que hem avançat units en la mateixa direcció». Per finalitzar, llença un missatge als polítics catalans: «Podem parlar i escoltar-nos, sense amenaces ni desqualificacions», conclou el líder socialista.

«Sé que hi ha ferides obertes, que hi ha dolor, que hi ha frustració. Tot i això, hi ha una oportunitat per l’esperança i el diàleg, reconeixent el que hem fet junts i pensant en tot el que podem fer junts per millorar el benestar de tots els ciutadans.»

Sembla que Pedro Sánchez estaria finalment disposat a parlar amb el govern català i intentar trobar una solució. Però perquè això passi, insisteix, «el separatisme català ha de tornar a la Constitució i respectar la llei».

També et pot interessar...

  • Rivera, disposat a abstenir-se per investir Sánchez si C's no suma amb el PP

  • Puigdemont sobre la promesa de Sánchez d'extradir-lo a Espanya: «Vostè em vol segrestar?»