Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president espanyol, Pedro Sánchez

Pedro Sánchez obre la porta als indults dels presos independentistes

El president del govern espanyol assegura que es mourà pels «valors constitucionals de la concòrdia, el diàleg, l'entesa i retrobament» i no dels de «la venjança»

Amb la formació del nou Govern de la Generalitat, es torna a moure el tauler polític català i espanyol respecte al procés independentista. Una de les principals patates calentes que hi ha actualment sobre la taula és la situació dels presos independentistes. Des de fa uns mesos es parla de la possibilitat que el govern espanyol els concedeixi l'indult. Doncs bé, aquest dimarts, Pedro Sánchez ha fet un pas endavant al respecte.

Si bé és cert que no ha assegurat públicament que aposti per l'indult, sí que ha obert la porta a aquesta possibilitat de manera clara. En la roda de premsa posterior al Consell Europeu, Pedro Sánchez ha exposat quin criteri seguirà a l'hora de tirar solucionar aquest conflicte. I és que el president del govern espanyol ha volgut ressaltar que, respecte a aquest tema, es mourà d'acord amb els «valors constitucionals» de la «concòrdia, el diàleg, l'entesa i el retrobament» i, en cap cas, ho farà amb «venjança i revenja».

Pedro Sánchez ha estat prou clar quan ha afirmat que és «molt important mirar al futur, aprendre dels errors i abraçar els valors constitucionals, i no quedar-nos atrapats en la revenja quan estem parlant d'una crisi que va esquerdar el conjunt de la societat catalana i espanyola». Preparant al terreny per a la batalla que tindrà segur amb l'oposició, el president espanyol ha recordat que «malgrat que hi ha partits polítics i persones que legítimament defensen altres tesis, jo crec que entre els valors constitucionals no hi ha ni la revenja ni la venjança, i sí que hi ha la concòrdia, l'entesa, el diàleg, el respecte a les lleis i a la constitució».

Batalla amb l'oposició

El principal partit l'oposició, el Partit Popular de Pablo Casado, ja ha anunciat que, en el cas que tirin endavant els indults, durà la qüestió als tribunals corresponents, judicialitzant una vegada més el conflicte. En aquest sentit, Pedro Sánchez ha recordat que «jo vaig donar suport a l'aprovació del 155 que suspenia l'autonomia de la Generalitat per defensar la integritat territorial del país i perquè vaig entendre que era una qüestió d'Estat», lamentant que «tant de bo tingués la lleialtat que Mariano Rajoy va rebre del PSOE» en aquell moment.

Reunió amb Pere Aragonès i el futur de la taula de diàleg

Per ara hi ha la previsió que Pedro Sánchez es reuneixi amb Pere Aragonès, flamant president de la Generalitat. Sobre aquest tema, Sánchez ha volgut treure-li rellevància, recordant que aquest tipus de trobada són habituals quan hi ha un nou president autonòmic. El cap de l'executiu central ha volgut deslligar aquesta reunió de la taula de diàleg per desencallar el procés independentista. Tot i que aquesta taula de diàleg faci 15 mesos que no es convoca, Pedro Sánchez ha assegurat que «celebrarem la taula de diàleg perquè el govern espanyol té la ferma intenció de propiciar el retrobament entre catalans, i també entre els catalans i el conjunt de compatriotes»