IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Pedro Sánchez: «L'única via per solucionar l'esguinçament social és la via de la política, no la penal»

El secretari general del PSOE ha llançat una aposta per la «reconciliació» i ha assenyalat que els catalans tenen una cita amb la «convivència»

Imagen de Pedro Sánchez en Zaragoza
Imatge de Pedro Sánchez a Saragossa | Cedida

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge a Saragossa que «l'única via per solucionar l'esquinçament social és la via de la política, no la penal», en al·lusió al conflicte de Catalunya, afegint que «en un Estat de Dret la justícia actua però no hi ha solucions penals per a problemes polítics». En el discurs de clausura del 16è Congrés Regional del PSOE Aragó, Pedro Sánchez ha dit sobre els independentistes que «l'única declaració que necessita Catalunya és la concòrdia i la convivència», advertint que «no s'arriba per vies unilaterals», sinó per «el diàleg, la tolerància, la trobada, el respecte».

«Catalunya no es mereix més anys amb un Govern secessionista que menysprea la legalitat», ha considerat, criticant als qui «han enfrontat a Catalunya contra Catalunya, contra la resta d'Espanya i Europa», asseverant que «ningú ha fet més contra l'autogovern de Catalunya que el secessionisme». Ha defensat la gestió que està realitzant el PSC de la crisi i ha assegurat que l'autogovern «no és una concessió, sinó el dret d'un poble», la qual cosa «els secessionistes han fet saltar per l'aire». També ha dit que els catalans estan citats amb «la concòrdia» en les eleccions autonòmiques del 21 de desembre i que amb un Govern d'Espanya socialista «mai s'hauria arribat a aquesta situació a Catalunya». Ha apostat per «engegar la reconciliació nacional».

Segons Sánchez, «ningú ha fet més contra l'autogovern de Catalunya que el secessionisme», en el sentit que els independentistes «han traït al catalanisme que va aconseguir el major autogovern de la història de Catalunya». També ha dit que «Catalunya segurà sent Espanya i ho seguirà sent gràcies a la raó, la Llei i els catalans i catalanes». Ha criticat als qui, «des de la distància», demanen als funcionaris que practiquin «una sort de desobediència civil» i s'ha mostrat convençut que «superarem el que ens ha tocat viure», apel·lant a l'Estatut i la Constitució.

Sánchez ha deixat clar que qui millor pot liderar la nova etapa a Catalunya és el primer secretari del PSC, Miguel Iceta, després de les eleccions autonòmiques, i ha lamentat que «aquestes setmanes hem viscut moments molt durs», assegurant que «ningú més que aquest partit ha fet per evitar-los», per apostar per una «sortida raonable» a la crisi catalana. De fet, al llarg de la història del PSOE, «hem fet més per la unitat d'aquest país i la reconciliació del que uns altres han fet des de la fe, el dogmatisme i la necessitat d'exhibir banderes», de manera que «els espanyols, cada dia més, miren al PSOE com a única alternativa necessària».

«Som el partit de la concòrdia entre ciutadans», ha proclamat. També ha expressat que «l'intent d'internacionalitzar el conflicte ha acabat oferint la imatge d'un viatge a cap lloc que afecta als treballadors afectats per la fugida d'empreses o pels qui estan més exposats a la incertesa econòmica». «No hi ha cap bandera d'esquerres en la causa del secessionisme», ha insistit Pedro Sánchez, en l'opinió del qual el PSOE és l'únic partit que ho ha entès, arremetent de nou contra els qui «el que estan fent és banalitzar la democràcia». «Hi ha una altra esquerra que ha prestat un pobre servei a la causa de la ciutadania», i ha assenyalat que assumptes com la igualtat de gènere, els drets LGTBI o la memòria històrica són «nobles causes» i «molt més definitòries de l'esquerra que un nacionalisme excloent».

En aquests dies d' «incertesa, amenaces i profunds esquinçaments en una part del nostre país» el PSOE està «amb la Constitució , l'Estatut» i en defensa de la convivència, ha valorat, i ha afegit que el PSOE és «història d'Espanya». «Van ser molts els espanyols que es van deixar la vida per la defensa de les seves idees», ha continuat Sánchez, afegint que «són molts els que després de la reconquesta de les llibertats han fet del treball diari als ajuntaments aquest espai per a la transformació social del conjunt del nostre país». Ha manifestat que «ni Espanya ni Catalunya es van construir mai pels extrems», rebutjant qualsevol forma d' «unilateralisme».

Sánchez ha lamentat que «una de les pitjors herències del franquisme va ser intentar arrabassar a l'esquerra el dret irrenunciable a invocar el nom d'Espanya» que «van omplir de connotacions del que significava ser 'bon espanyol» i ha avisat que hi ha una esquerra que «es creu aquest relat», encara que «a l'esquerra del diàleg i la igualtat mai ens van a arrabassar el dret a invocar el nom del nostre país». «Volem una Espanya plural, diversa, en la qual capiguem tots i totes» amb igualtat social per a tots els ciutadans «visquin on visquin», ha defensat, i ha deixat clar que «qui no sàpiga governar la diversitat del país, difícilment podrà governar Espanya». «El PSOE és, sobretot, cohesió social i territorial», sent lleial a «aquesta Espanya que avança, l'Espanya que ha de ser». En el conflicte català, «l'única esquerra que ha entès on havia d'estar és el PSOE», ha opinat.

«Avui més que mai som el PSOE que la gent espera», ha asseverat el secretari general, indicant que el PSOE està unit «enfront de tots els que van dir que es trencaria i que trencaria Espanya», reiterant la seva crida a la concòrdia i la reconciliació nacional. Espanya és un país «divers i complex, però no és el laberint en el qual estan alguns que es diuen d'esquerres», ha resolt. D'altra banda, Pedro Sánchez ha donat l'enhorabona «a tots els que manteniu en peus la bandera del socialisme a Aragó», a l'Executiva recentment constituïda i als militants, la veu dels quals «marcarà per sempre el rumb de la nostra organització amb les primàries» d'una força centenària «encara més necessària que mai» de cara al futur, i els ha expressat el seu més profund agraïment.

Ha portat a col·lació el fenomen de la despoblació, reconeixent que Espanya té un «deute moral» amb l'«Espanya buida» i ha donat les gràcies als alcaldes i regidors que lluiten contra «un dels mals del nostre temps des de la manca de mitjans i la retallada de l'autonomia local», que ha atribuït al PP, contra el que el PSOE federal presentarà aquesta setmana una iniciativa parlamentària. Sánchez ha felicitat a Javier Lambán per les polítiques desenvolupades al capdavant de l'Executiu regional, en al·lusió expressa a l'augment de beques de menjador i la reducció de la pobresa energètica, i li ha garantit el «suport lleial» seu i de tota l'Executiva federal. Així mateix, ha agraït a Carmen Dueso la seva participació en les primàries.


Comentaris

envia el comentari