Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

Sánchez fa un cop de cap: la Constitució pot canviar molt aviat

El president espanyol planteja una reforma per revisar els aforaments dels càrrecs públics i per al cap d'Estat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020
Sánchez planteja que la Constitució ha d'evolucionar conforme a les exigències d'exemplaritat i conducta política de les societats | ACN

El president del govern espanyol, PedroSánchez, s'ha obert a modificar la Constitució per limitar la inviolabilitat del rei i que aquesta se circumscrigui a la seva activitat en el càrrec. «La Constitució espanyola ha d'evolucionar conforme a les exigències d'exemplaritat i conducta política de les societats», ha dit Sánchez en una entrevista amb 'eldiario.es' i 'Infolibre'.

El cap de l'executiu ha plantejat «una reforma de la Constitució per revisar els aforaments dels càrrecs públics perquè estiguin circumscrits a la seva activitat parlamentària, i no a una altra. Per tant, si això defenso per a qualsevol càrrec públic, lògicament també per al cap d'Estat», ha afegit.

Les informacions sobre Joan Carles I «són pertorbadores»

«No hi ha espai per a la impunitat en el nostre país», ha dit Sánchez, que ha insistit que les informacions sobre els presumptes negocis irregulars del rei emèrit, Joan Carles I, «són pertorbadores». No obstant això, Sánchez ha destacat que els mitjans de comunicació estan informant, el poder judicial està actuant i la Casa Reial  «clarament s'està distanciant d'aquestes suposades pràctiques reprovables». Aquests tres elements ens fan reivindicar que la nostra democràcia funciona i que no hi ha espai per a la impunitat.

Sánchez ha descartat que Felip VI es jugui el seu futur en funció de la resposta que la Zarzuela tingui respecte a aquestes informacions i ha subratllat que «és la mateixa Casa Reial la que està marcant distàncies amb aquesta suposada pràctica reprovable». «Deixem treballar a la justícia», ha demanat.

Calvo desvincula Felip VI del seu pare

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va desvincular la causa judicial contra el rei emèrit, Joan Carles I, del seu fill Felip VI, actual monarca. Calvo assenyalava aquest dimecres en una atenció als mitjans a Valladolid que «No estem parlant del rei Felip VI» sinó d'una causa que «està en una justícia d'un estat diferent de l'espanyol» i d'una situació «que fa referència al passat».

D'altra banda, va defensar ahir que, actualment, la Casa Reial  funciona «de forma plena i correcta» tot remarcant novament que el rei emèrit està «al marge total» i «fora de les activitats públiques» de l'actual cap d'Estat.