Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, a la sessió de control del 18 de juny de 2018.

Sánchez prem l'accelerador: vol tenir govern en 48 hores

La intenció del president electe del govern espanyol és celebrar, ja divendres, el primer Consell de Ministres del nou executiu

Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, a la sessió de control del 18 de juny de 2018.
El reescollit president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

Aquest dimarts, 7 de gener, al migdia, s'ha resolt l'embolic que ha encapçalat el panorama polític espanyol en els darrers onze mesos: Pedro Sánchez ha estat escollit president del govern en la segona votació de la sessió d'investidura. Ara s'obre, doncs, un nou capítol abans que la legislatura es posi a treballar a ple rendiment: tots els tràmits que cal fer fins que l'executiu espanyol es posi en marxa, amb el primer Consell de Ministres del mandat.

La intenció de Pedro Sánchez és no perdre gens el temps.  'A priori' es mantindran els 'tempos' habituals per al primer dels passos: la presa de possessió del líder socialista com a president del govern. El BOE ha de publicar aquest dimecres, 8 de gener, la seva elecció, i el mateix dia faria la promesa del càrrec davant del rei Felip VI. Amb tot, però, no es descarta que aquest tràmit es pugui accelerar: en aquest supòsit,  el BOE faria efectiva la publicació de l'elecció aquest mateix dimarts a la tarda i, poca estona després, Sánchez prendria possessió del càrrec.

L'anunci dels nous ministres es produirà, amb tota probabilitat, dimecres

Sigui quan sigui la presa de possessió de Pedro Sánchez, es dona per segur que el president electe del govern espanyol donarà a conèixer la llista dels seus nous ministres durant aquest dimecres, dia 8 de gener. Fins ara, s'han conegut els noms de cinc dels integrants del nou govern, els proposats per Unides Podem: Pablo Iglesias com a vicepresident d'Afers Socials; Irene Montero com a ministra d'Igualtat; Yolanda Díaz a Treball; Alberto Garzón com a titular de Consum i l'intel·lectual Manuel Castells al capdavant del nou ministeri independent d'Universitats.

Sánchez mantindrà el gruix dels seus actuals ministres, especialment les peces claus, com la vicepresidenta Carmen Calvo; Nadia Calviño, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, José Luis Ábalos o María Jesús Montero, que podria ser la nova portaveu, en substitució d'una  Isabel Celaá, el nom de la qual perilla, juntament amb el de María Luisa Carcedo o Pedro Duque.

Divendres, primer Consell de Ministres del nou executiu

Fets dimecres els anuncis corresponents, el calendari previst per part del líder socialista és que els nous ministres prenguin possessió del seu càrrec durant la jornada de dijous, dia 9. Serà el dia en què també es produiran, en els casos que hi hagi relleu, els traspassos simbòlics de cartera. 'De facto', però,  la feina començarà divendres, 10 de gener. Aquesta és la data en què el president Sánchez espera reunir per primer cop, de forma oficial, el seu nou gabinet. Serà en el primer Consell de Ministres, que arrencarà, com és habitual, a dos quarts de deu del matí.