Sánchez acorda amb Casado col·locar Marchena al capdavant del Tribunal Suprem

El fins ara president de l'Alt Tribunal, Carlos Lesmes, és apartat en un moment de màxima expectació, pel judici del procés

Manuel Marchena arriba al capdavant del Tribunal Suprem en un moment de màxima expectació
Manuel Marchena arriba al capdavant del Tribunal Suprem en un moment de màxima expectació | EFE

Finalment, el president Pedro Sánchez ha aconseguit arribar a un acord amb el secretari del partit Popular (PP), per substituït Carlos Lesmes al capdavant del Tribunal Suprem. En concret, l'actual president de la Sala Segona de l'Alt Tribunal, Manuel Marchena, de perfil conservador, es convertirà en el seu president, i també del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en un moment de màxima expectació mediàtica pel judici contra els líders del procés independentista. 

El fins ara president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes
El fins ara president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes | EFE

El govern espanyol ha acceptat el candidat proposat pels populars, a canvi d'una majoria de vocals progressista: onze proposats pel PSOE, segurament un dels quals per Units Podem, mentre que els altres nou seran proposats pel PP. Des del palau de la Moncloa han destacat que aquest canvi suposa una «renovació» en el sistema judicial, perquè consideren que necessita «normalitat institucional i credibilitat», sobretot després de la polèmica sobre l'import de les hipoteques. 

El Suprem dictamina que els clients han de pagar l'import hipotecari

Recordem que, el passat 18 d'octubre, tres magistrats del Tribunal Suprem van dictaminar que havien de ser els bancs, i no els clients, els que paguin l'impost corresponent a la firma del contracte hipotecari. Una decisió que modificava la legislació vigent, i que es va convertir en un duríssim cop per a les entitats bancàries, que van registrar importants pèrdues. 

El Tribunal Suprem va dictaminar que els clients havien d'assumir els impostos hipotecaris
El Tribunal Suprem va dictaminar que els clients havien d'assumir els impostos hipotecaris | Cedida

 

Posteriorment, el president de la Sala Tercera de l'Alt Tribunal, Luis María Picazo, va decidir frenar la decisió, i deixar-la «sense efecte», per poder portar el cas al ple davant les repercussions econòmiques que tenia. Finalment, després de més de quinze hores de reunió dividides en quatre sessions diferents, 28 magistrats van decidir mantenir la llei que obliga els clients a abonar l'impost, decisió que va tenir reaccions molt crítiques des de l'àmbit social i polític. Després d'això, el president Pedro Sánchez va decidir intervenir, amb l'aprovació d'una reforma legislativa que deixi clar que els bancs han d'assumir aquest impost. 


Comentaris

envia el comentari