Pedro Sánchez proposa un referèndum a Catalunya «d'autogovern, no d'autodeterminació»

El president del govern espanyol proposa l'aprovació d'un «nou Estatut d'autonomia»

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

Pedro Sánchez ha proposat fer un referèndum a Catalunya «d'autogovern, no d'autodeterminació» a Catalunya per tal de posar solució a l'actual conflicte polític. En una entrevista a la Cadena SER, el president del govern espanyol ha volgut apel·lar a la «convivència» entre Catalunya i Espanya, assegurant que «el que està en joc a Catalunya no és la independència, és la convivència».

En aquest sentit, Sánchez ha deixat clar que «quan parlem d'autogovern parlem d'un nou Estatut d'autonomia», ja que Catalunya «ara mateix té un Estatut que no va votar». El president espanyol ha insistit que el seu govern afronta el conflicte català amb «la llei i una voluntat inequívoca de dialogar» i ha instat a Torra «a obrir el diàleg amb l'altra meitat de Catalunya».

Un conflicte que no tindrà una solució ràpida

Segons Pedro Sánchez, la solució a «la crisi catalana» no és una cosa «d'un, dos o tres anys» sinó que caldrà treballar pensant a «mitjà termini». «El primer que cal és posar les bases per recuperar el diàleg institucional», ha afirmat, explicant que per això se celebraran diversos consells de ministres a Barcelona i recordant la importància de les comissions bilaterals amb la Generalitat.

L'article 155, preparat

Com ja es va anunciar la setmana passada, Sánchez ha explicat que no li tremolarà el pols a l'hora de tornar a aplicar una altra vegada l'article 155 de la Constitució. «És un instrument perfectament legítim per tornar a reubicar Catalunya a la legalitat, l'Estatut i la Constitució», ha remarcat, tot i que de moment encara no veu necessari que s'hagi d'aplicar, ja que Torra encara no s'ha saltat la llei i només hi ha «retòrica inflamatòria per part dels independentistes». Això sí, adverteix que si això passa «el govern actuarà».

Una societat dividida

En referència a la polèmica dels llaços grocs, Sánchez creu que «està en joc la convivència» entre els catalans. «Tenim una societat dividida i cal transcendir la dinàmica de blocs», ha insistit. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha dit estar en contra dels «símbols que separen i divideixen», encara que no s'ha volgut pronunciar sobre si posar o treure llaços grocs podria arribar a considerar-se un delicte.


Comentaris

envia el comentari