Pedro Sánchez reformarà la Constitució per acabar amb els aforaments

A Espanya hi ha 200.000 persones amb aquest dret a ser jutjat per un tribunal especial per tenir un càrrec públic

Imagen de Pedro Sánchez durante su intervención en la Casa de América.
Imatge de Pedro Sánchez durant la seva intervenció a la Casa de América | EFE

Pedro Sánchez ha complert cent dies al capdavant del govern espanyol, moment indicat per fer un balanç de com ha estat la gestió que ha fet el seu equip, centrada sobretot en «la regeneració democràtica» i en «l'agenda del canvi». Ho ha fet en una compareixença a la Casa d'Amèrica acompanyat de tots els membres de l'executiu, a excepció de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Prepara una reforma constitucional

Més enllà del seu repàs a la gestió d'aquests primers cent dies, Sánchez també ha anunciat públicament que té la intenció de proposar al Congrés dels Diputats «una reforma de la Constitució per acabar amb els aforaments». Una modificació que, segons ha assegurat, «entrarà en vigor en tan sols 60 dies des que s'anunciï la seva tramitació al Congrés dels Diputats».

Així doncs, el president espanyol espera que amb aquesta nova reforma, la ciutadana torni a creure en la política. Per aquest motiu, ho ha qualificat de «repte comú» de tots els partits després d'una «dècada perduda». «Estem davant d'un canvi d'època en una societat que demana exemplaritat i igualtat entre els seus ciutadans i representants», ha sentenciat

Què és l'aforament?

Un aforat és aquella persona que, per tenir un càrrec públic o per la seva professió, té el dret a ser jutjat per un tribunal diferent del que li correspondria a un ciutadà normal en el cas de ser imputat per un delicte. La raó de l'aforament és, principalment, el d'evitar que el tribunal ordinari pugui sentir pressions polítiques a l'hora de jutjat un càrrec públic de responsabilitat. Així doncs, s'estén que aquest tribunal superior hauria de ser encara més independent. A Espanya hi ha 200.000 persones que tenen aquest dret d'aforament.

Un gestió basada en l'àmbit social

Pel que fas al repàs dels seus primers cent dies al capdavant del govern, Pedro Sánchez ha explicat les mesures que ha pres l'executiu i el full de ruta establert per als pròxims mesos, basat en gran part en la justícia social, la igualtat i la defensa del que és públic. «Avançar en el feminisme, és a dir, que a aquest Govern li importa la lluita contra la desigualtat, la violència de gènere, la igualtat laboral, la bretxa salarial i la lluita contra la pobresa infantil», ha explicat el president.


Comentaris

envia el comentari