Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla americà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Pedro Sánchez pensa en Salvador Illa com a vicepresident si Podem abandona el govern espanyol

El govern espanyol preveu una remodelació de l'Executiu de cara a la tardor

Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats. 14 de juny de 2020.
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu durant una compareixença. | ACN

La gestió de la crisi del coronavirus ha posat en el focus el ministre de Sanitat, Salvador Illa, una figura que ha guanyat pes en el govern de Pedro Sánchez. Segons avança aquest dilluns el digital 'El Español', el president espanyol pensa el ministre català com a vicepresident segon si es produís la sortida de Podem del pacte de govern.

En aquest sentit, el citat mitjà recorda els enfrontaments entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, amb la pica-baralla que van tenir ambdós sobre les conclusions de la Comissió de la Reconstrucció, que van quedar molt lluny de les pretensions de Podem a conseqüència de la picada d'ullet que els socialistes van voler tenir amb el PP

En les darreres setmanes, amb els ulls posats en Europa davant la reconstrucció del país, el PSOE ha fet un gir al centre, apropant-se al PP i, sobretot, a Ciutadans, amb qui va pactar les darreres pròrrogues de l'estat d'alarma i el decret de la 'nova normalitat'. En aquest context, la sortida de Podem de l'Executiu és una hipòtesi que no es descarta. Fonts consultades pel digital 'El Español', asseguren que a Pedro Sánchez no li tremolarà el pols si arriba el moment de posar punt final al govern de coalició.

Remodelació del govern

La candidatura de Nadia Calviño a la presidència de l'Eurogrup seria el punt de partida d'una remodelació del govern, prevista durant la pròxima tardor, que situaria Salvador Illa en una posició més rellevant i que treuria el paper de portaveu a María Jesús Montero, que passaria a encarregar-se de la negociació dels pressupostos.

Entre els punts a favor del ministre de Sanitat destaquen la bona relació que Illa té amb la dirigent popular Ana Pastor, així com el seu tarannà com a figura de consens, com ho demostra l'ovació que va rebre de tots els grups parlamentaris en la darrera sessió de la Comissió de Sanitat.

Aspectes en contra de Pablo Iglesias

Pablo Iglesias no està ben vist pels barons socialistes i en contra seva també juga el 'cas Dina', una de les peces separades del 'cas Villarejo' que podria portar-lo a ser imputat abans del pròxim hivern. Les últimes informacions sobre aquest cas han tornat a posar en el punt de mira el vicepresident segon del govern espanyol. 

Tampoc ajuda a Pablo Iglesias la poca simpatia que desperta a les institucions europees la seva figura, un aspecte rellevant perquè les autoritats europees seran claus en la reconstrucció.