Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la seva esposa Begoña Gómez durant la recepció de la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Madrid, 2 de desembre de 2019

Pedro Sánchez i la seva dona es queden sense viatge i assenyalen el responsable

Mohamed VI es nega a rebre al president del govern espanyol i menysprea la posició de Podem

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la seva esposa Begoña Gómez durant la recepció de la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Madrid, 2 de desembre de 2019
Begoña Gómez i Pedro Sánchez es queden sense viatge | Catalunya Diari

Pedro Sánchez tenia previst un viatge amb la seva dona, Begoña Gómez, per tancar aquest 2020. Un viatge, per descomptat, d'assumptes professionals al Marroc. La previsió era que el Rei Mohamed VI els rebria i, si les circumstàncies ho permetien, a Rabat, amb motiu de la Reunió d'Alt Nivell (RAN) que preparen tots dos països. Sembla, però, que el Rei del Marroc ha cancel·lat la cita.

Sembla que, Mohamed VI es nega a rebre a Sánchez al seu palau, deixant entreveure la gran tensió que hi ha en aquests moments entre el monarca i el Govern de coalició PSOE-Podem.

Mohamed VI rebutja rebre a Sánchez per culpa d'Iglesias

Segons informa la revista 'Informalia', a Rabat no els han agradat alguns gestos del govern espanyol. Entre d'altres, no triar el Marroc per al primer viatge oficial de Sánchez com a president o la visita a Algèria el passat mes d'octubre. Però, sense cap dubte, qui ha complicat el viatge de Pedro Sánchez i Begoña Gómez ha estat Pablo Iglesias. El monarca està molt dolgut amb el tuit que va escriure Pablo Iglesias el passat 15 de novembre.

En el seu comentari, el vicepresident demanava un referèndum al Sàhara Occidental: «Reitera la seva obstinació que celebri, sense més demora, un referèndum lliure, net i imparcial per a la lliure determinació del Sàhara Occidental». Aquestes paraules han estat molt criticades pels mitjans marroquins i les xarxes socials. I es creu que és el principal motiu pel qual el Rei del Marroc no vol veure a Sánchez.

Sánchez, primer cap de govern que no s'entrevistarà amb el monarca

Si es confirma aquesta negativa de Mohamed VI a Pedro Sánchez, serà el primer cap de govern espanyol en les dues últimes dècades que no s'entrevisti amb el sobirà alauita després de la RAN. Els seus antecessors del Partit Popular i del PSOE sí que van ser ben rebuts al palau reial de Rabat i Marràqueix.

En fer-se pública aquesta notícia, la ministra portaveu María Jesús Montero s'ha vist obligada a sortir del pas. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha dit que no li consta cap queixa de l'Executiu marroquí per les paraules del vicepresident en favor d'un referèndum al Sàhara Occidental.

«La visita o no del Rei dependrà de la capacitat de mobilitat i de l'agenda»

A més, la ministra portaveu ha defensat que, hi hagi o no audiència amb el Rei, la Reunió d'Alt Nivell té molt d'interès per als governs dels dos països, ja que sobre la taula hi ha assumptes com el reforç de les relacions econòmiques, la presència de les empreses de banda i banda de l'Estret, la transició ecològica, la gestió de les migracions i el reforç de les costes.

«La visita o no del Rei dependrà de la capacitat de mobilitat i de l'agenda, però no té res a veure amb elements aliens, hi ha una magnífica relació i un contacte fluid», ha estat la versió de Montero, que ha incidit en «deslligar absolutament l'audiència reial de qualsevol malestar».

En tot cas, ha dit que els detalls de l'agenda s'estan ultimant i ha demanat esperar fins que s'acosti el moment per comprovar la disponibilitat. El govern espanyol ha dit que està «obert a concertar noves cites en els pròxims dies en funció de la preferència del govern marroquí».