Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Desenes de manifestants tallen la frontera amb França a La Jonquera

Les pèrdues del bloqueig de la Jonquera ascendeixen a 10 milions d'euros

El 80% dels transportistes són autònoms | La policia i la gendarme francesa ha començat a desallotjar els manifestants

Desenes de manifestants tallen la frontera amb França a La JonqueraEl tall de la Jonquera ha provocat pèrdues milionàries | EFE

Mentre el Tsunami Democràtic oneja a la Jonquera i bloqueja el trànsit, els transportistes —un 80% autònoms—, farts, denuncien i reclamen al Govern que trobi una solució per a evitar el que està per venir. I és que segons estima la Federació Nacional d'Associacions de Transportistes d'Espanya (Fenadismer) la marea del Tsunami ha provocat  unes pèrdues econòmiques de 10 milions d'euros en les exportacions espanyoles. El mateix bloqueig, amb data de fa poc menys d'un mes (18 i 19 d'octubre) i de 33 hores, va causar pèrdues de 15 milions, tal com recull 'Nius Diario'.

Cal esmentar que  el 60% de la mercaderia que s'exporta a Europa ho fa a través de la Jonquera; el 40% restant ho fa per Euskadi. Això, en paraules del mitjà citat, es tradueix a 10.000 camions diaris en cada sentit. Per tant, malgrat que els turismes sí que poden anar per la via alternativa de l'N-II —tant per entrar com per sortir—, els camions només tenen dues opcions: donar la volta o esperar que la tempesta amaini i els manifestants claudiquin. Aquesta última, encara que seria la més favorable econòmicament, no sembla complir-se, no almenys en el dia d'avui, a no ser que la policia i la gendarme francesa  desallotgi la zona completament.

Els antiavalots francesos desallotjant manifestants a La Jonquera
Els antiavalots francesos han començat a desallotjats els manifestants a l'A-9 | Twitter

Acusen el Govern de «passivitat i connivència»  envers el Tsunami

El perill latent és que es perdin clients. Si el producte es retarda i, tenint en compte que la majoria de la mercaderia és agroalimentària, siderúrgica i d'automoció, empitjora la seva qualitat o requereix un transport imminent, els proveïdors veuen amenaçada la seva relació amb els compradors. Així mateix, Fenadismer acusa el Govern de «passivitat i connivència» amb l'acció del Tsunami: «No entenem que l'artèria principal de Catalunya faci més de 10 hores que està en aquesta situació i no s'estigui fent res», denúncia, sorprès, el secretari general de la federació, Juan José Gil.

A la impossibilitat de circular amb camió per l'AP-7 a causa del tall i de fer-ho per l'N-II per llei viària, cal sumar que  als transportistes no se'ls ha informat amb antelació i, consegüentment, no poden «preveure mesures alternatives». Reclamen que s'aixequin les restriccions per a poder circular per les carreteres secundàries i que se'ls faciliti el trànsit per les vies de pagament i s'aixequin els temps de conducció i descans.

També et pot interessar...