Pere Aragonès

Pere Aragonès portarà el govern central als tribunals per l'impagament de 1.317 milions d'euros

El vicepresident de la Generalitat ha comparegut avui al Parlament i ha assegurat que l'Estat té «retingudes de forma irregular» les partides del finançament del 2019

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres, 21 d'agost, la seva decisió de  portar al Govern central als tribunals per l'impagament de les bestretes del finançament d'enguany. Ho ha dit a l'inici de la seva compareixença parlamentària per a donar compte del tancament de caixa de la Generalitat d'agost i la retallada del 6% de la despesa d'empreses públiques.«Portarem al Govern als tribunals pels avançaments del 2019, que són nostres, dels ciutadans de Catalunya i que estan retenint de forma irregular al nostre judici», ha dit.

El vicepresident assegura que les partides estan retingudes «irregularment»

Així mateix, Aragonès ha començat la seva compareixença al Parlament a l'atac. I és que només dos minuts després d'iniciar la seva explicació ja havia anunciat que pensa prendre les mesures necessàries i judicials contra el govern espanyol  pels incompliments en pagaments que reconeixen la llei. En aquest sentit, s'ha referit als 1.317 milions d'euros que, segons ell, corresponen a les bestretes del finançament del 2019, que haurien d'haver estat transferides de forma automàtica i que l'Estat, tal com figura s'explica anteriorment, «té retingudes de forma irregular».

És per això que ha apuntat que  intentarà per la via judicial acabar amb aquest «incompliment de la llei i dels compromisos» que estan «ofegant» la Generalitat, tot acusant el govern espanyol de «deslleial» per «no complir» mentre Catalunya «sí que compleix els objectius que ells mateixos van marcar».

Negociacions dels pressupostos del 2020 al setembre

Paral·lelament, el vicepresident ha avançat que començarà una ronda de contactes amb els grups per a l'aprovació del projecte de Pressupostos de la Generalitat del 2020 durant la primera setmana de setembre. En la seva compareixença en la comissió d'Economia i Hisenda per a explicar la retallada pressupostària de l'administració catalana, ha cridat a la «responsabilitat» del Govern i dels grups  per a aprovar els comptes del pròxim any.

En la mateixa línia, Aragonès ha recordat que s'està en pròrroga pressupostària perquè  no va ser possible aprovar els comptes de 2019, atès que «no es va trobar la majoria necessària» per a tramitar-los i aprovar-los. «Si segueix aquesta situació el 2020,  serà insostenible per als serveis públics del país, i no ens ho podem permetre», ha advertit.

  

La compareixença d'Aragonès es fa a petició dels comuns i la CUP —després de conèixer-se la retallada pressupostària—, i el mateix vicepresident, dies enrere, ja va explicar que estava disposat a acudir a la Cambra per a donar les explicacions oportunes. Malgrat que la retallada pressupostària és de la Generalitat i afecta els seus comptes, el vicepresident va argumentar que es deu a les conseqüències de «l'asfíxia econòmica del Govern espanyol contra Catalunya».

També et pot interessar...