Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, en una roda de premsa amb una senyera al darrere

Pere Aragonès, més a prop de ser president: la CUP avala la seva investidura

Les bases de la formació anticapitalista han donat llum verda al preacord amb ERC anunciat fa uns dies

Les bases de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) han votat aquest dijous a favor de la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat de Catalunya, després que la formació anticapitalista hagi signat un preacord amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ara fa uns dies. Amb tot, la CUP ha titllat l'acord «de mínims», i encara el considera insuficient. «No té profunditat», asseguren. 

Ara, totes les mirades estan centrades en Junts per Catalunya (JxCat), que, a hores d'ara, es resisteix a donar el «Sí» al candidat republicà. Precisament la cupaire Eulàlia Reguant ha decidit enviar un missatge directe a la formació de Carles Puigdemont: «[JxCat]té l'obligació de sumar-se si es vol posar al servei del país», ha dit. Al mateix temps, la CUP també ha apel·lat a En Comú Podem. 

Un acord «de mínims» encara per millorar, segons la CUP

La militància de la formació s'ha decantat majoritàriament pel «Sí», amb un 59% dels vots a favor, mentre un 38% ha rebutjat la investidura del candidat d'ERC i un 2% ha votat en blanc. Ara bé, les onze entitats que conformen la candidatura cupaire coincideixen en un 85% que encara cal millorar l'acord, mentre que un 13% ho considera suficient. 

En definitiva, ERC i la CUP seguiran negociant en els pròxims dies, però per ara Pere Aragonès s'assegura els vots favorables dels anticapitalistes de cara al primer debat d'investidura, que se celebrarà divendres a partir de les 10.00 hores. 

Wagensberg està confinat i no assistirà a la investidura d’Aragonès

El secretari quart de la Mesa del Parlament i diputat d’ERC, Ruben Wagensberg, no assistirà al ple d’investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat per estar confinat. Segons han confirmat fonts d’ERC, Wagensberg s’ha hagut de confinar després d’haver estat contacte estret amb un positiu de covid-19. Malgrat que el republicà ha donat negatiu a la prova d’antígens per detectar el coronavirus, haurà d’estar tancat casa uns dies com a prevenció. A les sessions del ple d’investidura delegarà el vot en el president del grup d’ERC, Josep Maria Jové.

JxCAT acusa ERC de votar 'sí' «a canvi de res»

La portaveu de JxCAT al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha criticat aquest dijous que altres forces –en referència a ERC- votin 'sí' al paquet d'11.000 MEUR en ajudes que el govern espanyol sotmet aquest dijous al Congrés, perquè Catalunya només rebrà –segons els càlculs de la seva formació- 800 MEUR. «És inacceptable que es voti 'si' a un miserable 8% podent negociar, i el més lamentable és que tot això s'acabi fent a canvi de res», ha sentenciat. El paquet s'aprovarà amb el 'sí' d'ERC, les abstencions del PDeCAT i la CUP i el 'no' de JxCAT.

Nogueras ha recordat que els 11.000 MEUR del paquet d'ajudes a empreses, pimes i autònoms, només 7.000 són ajudes directes, i d'aquests 2.000 van a les Illes Balears i Canàries, de manera que dels 5.000 que queden Catalunya en rebrà uns 800, quan n'hi pertocaria «un 20%».

«Des de JxCAT tenim molt clar que la gent no ens ha votat per seguir acceptant les molles, sinó per negociar, fer política i per batallar perquè ens toqui el que ens pertoca», ha dit. Per aquest motiu ha insistit en la necessitat que les forces independentistes facin un front comí al Congrés, perquè «entre tots els partits independentistes tenim la força suficient per fer aquesta negociació i lliurar aquesta batalla».

«Estic convençuda que si tinguéssim una estratègia compartida avui no estaríem fent el discurs de sempre, sinó anunciant que els polítics catalans han aconseguit que les empreses tinguin allò que els toca».