Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

Aragonès fa marxa enrere: El seu número 2 no anirà a la SEAT amb el Rei

Albert Castellanos sona com a relleu d'Aragonès si ERC reté la conselleria

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha mantingut de cara a la galeria el veto del Govern al rei Felip VI, però el cert és que l'executiu català havia de ser present, aquest divendres 5 de març, a la visita que el monarca i Pedro Sánchez faran a les instal·lacions de SEAT, a Martorell, al Baix Llobregat. Aragonès havia optat per preservar la seva figura i la de la plana major del Govern en funcions, però havia optat per enviar-hi el seu principal lloctinent al Departament d'Economia: el secretari general de la conselleria, Albert Castellanos. Finalment, però, s'ha cancel·lat la presència de Castellanos.

El Govern hi és però no hi és: plantada de la plana major al Rei, però hi envien el número 2 d'Economia

Així ho explica aquest divendres 'El Confidencial', que apunta al fet que el president del govern espanyol podria anunciar en la seva visita el suport dels fons europeus contra la covid-19 als projectes d'electrificació de SEAT, una aposta clau perquè la companyia automobilística continuï apostant per la seva fàbrica a Martorell, que genera milers de llocs de treball. La Generalitat no volia quedar fora d'aquesta 'foto', però Aragonès no es pot permetre ara la seva assistència a un esdeveniment d'aquestes característiques. Ni d'ell, ni dels seus principals col·laboradors al Govern, de manera que ha optat per fer marxa enrere.

La presència del rei Felip VI, en un dels moments més polèmics per a la monarquia a l'Estat espanyol, impedeix a la plana major del Govern assistir a un esdeveniment d'aquestes característiques. Hi havia de ser Albert Castellanos, però finalment, Aragonès ha decidit també preservar la figura de qui podria ser membre del proper Govern.

Albert Castellanos, possible conseller del nou Govern

I és que el seu nom sona amb opcions de formar part del nou Govern de Catalunya. La clau està en la incògnita de qui es quedarà finalment la cartera d'Economia i Hisenda. S'especula, fins i tot, amb la possibilitat que Economia sigui per a JxCat i que ERC retingui Hisenda, que a la pràctica implica el control de la fiscalitat i l'elaboració dels pressupostos. Sigui com sigui, amb Economia o sense, la cartera d'Hisenda sembla que escauria a la perfecció a Albert Castellanos, fins ara mà dreta de Pere Aragonès.

Castellanos coneix a fons el departament i és el 'pare' dels pressupostos de la Generalitat de 2020, que el Govern va poder aprovar amb el suport de Catalunya En Comú Podem. Seria el relleu natural d'Aragonès, que avui ha decidit fer marxa enrere i estalviar-li la fotografia amb el monarca a SEAT.