Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere

Pere Aragonès ja és oficialment el president substitut de la Generalitat

Ho ha aprovat aquest dimecres el Consell Executiu

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, amb una senyera darrere
El vicepresident Pere Aragonès s'ha convertit oficialment en president interí aquest dimecres | Cedida

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimecres, 30 de setembre, que el vicepresident Pere Aragonès (ERC) assumeixi les funcions de substitució de la presidència de manera interina. Aragonès ja és, doncs, president substitut de la Generalitat.

Poca estona més tard, pels volts de dos quarts de deu del matí, el DOGC ha publicat el decret de substitució que ha rubricat que Aragonès reemplaça Torra fins a la investidura d'un nou president, que es produirà ja passades les eleccions del pròxim 7 de febrer.

Aragonès, president substitut amb les funcions limitades

El vicepresident Aragonès es converteix des d'aquest dimecres en president substitut, una nomenclatura que serveix per il·lustrar que assumirà les funcions de la presidència de la Generalitat, ara vacant, però de manera limitada. D'aquesta manera, Pere Aragonès serà president interí, no electe, per tant no se'l podrà comptar en el llistat oficial de presidents de la Generalitat —no serà, doncs, el '132è president', després que Torra ocupés la plaça 131.

Amb la substitució de Torra, el Govern queda en funcions i no podrà aprovar avantprojectes de llei, per tant tampoc els pressupostos de 2021. Aragonès tampoc no té la facultat de convocar eleccions, i només signarà el decret de convocatòria quan els terminis parlamentaris l'obliguin, sense capacitat de decidir la data electoral.

Pere Aragonès, l'home fort d'ERC al Govern

D'aquesta manera, el vicepresident Aragonès es converteix en l'home fort del Govern. Nascut a Pineda de Mar ara fa 38 anys, Aragonès comandarà l'executiu català fins que s'investeixi un nou president, i per tant serà el cap visible del Govern fins, almenys, les properes eleccions autonòmiques previstes per al 7 de febrer. Diputat des de l'any 2006, Aragonès va convertir-se en secretari d'Economia, la mà dreta d'Oriol Junqueras, durant l'etapa del Govern Puigdemont, entre 2016 i 2017.

Després de l'empresonament de Junqueras i la marxa de Marta Rovira a Suïssa, Pere Aragonès va convertir-se en la figura clau d'ERC i va assumir el càrrec de coordinador nacional del partit. Amb tota probabilitat, serà el candidat a la presidència de la Generalitat per part dels republicans a les eleccions de 2021.