Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès al Parlament de Catalunya amb mascareta i diputats al darrere

Pere Aragonès obre la porta a un futur Govern amb aliances «més enllà de l'independentisme»

El vicepresident i candidat d'ERC a les pròximes eleccions reconeix que hi ha més sintonia amb el PSOE que amb el PSC

El vicepresident Pere Aragonès al Parlament de Catalunya amb mascareta i diputats al darrere
Pere Aragonès ha assenyalat que les aliances han d'anar «més enllà» de les forces independentistes | Europa Press

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat que el Govern estableixi «aliances més enllà de l'independentisme» després de les eleccions catalanes, amb partits com els Comuns i la CUP. «L'objectiu de la independència no sols el mantenim, sinó que creiem que només es podrà arribar defensant les coses quotidianes. No és incompatible», ha explicat en una entrevista en 'La Vanguardia' aquest diumenge.

Pere Aragonès no veu acord possible amb Miquel Iceta

Preguntat pels socialistes catalans, ha lamentat que el PSC amb el qual ERC va arribar a pactes «ja no existeix», i que amb el qual lidera el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no hi ha acord possible.

Per això, ERC descarta «totalment» arribar a cap pacte amb els socialistes en el Parlament, perquè sosté que tots dos partits defensen projectes incompatibles i que el PSC vol aconseguir els s que en les anteriors eleccions va collir Cs. Sobre si estan més prop del PSOE que del PSC, ha contestat: «Sí, avui estem millor perquè el PSOE és un partit d'un altre país. I a vegades això fa que sigui més fàcil arribar a un punt d'acord».

L'acord sobre l'aprovació dels PGE

Sobre la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), ha explicat que, sense la pandèmia, hauria estat diferent perquè ERC ha pactat tenint en compte el context de crisi per la Covid-19, i ha afegit: «Si el conjunt de l'independentisme català hagués anat al costat de negociar, els resultats haurien estat millors».
 

Entre altres punts --ha destacat-- l'acord dels republicans i el Govern inclou 450 milions per a compensar «la falta de finançament dels Mossos», i l'entrada de la Generalitat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. També ha subratllat que l'acord aconseguit preveu que el Govern doni «la seva opinió abans que l'Estat present el pla amb totes les propostes de fons a Europa», que ha defensat com una prioritat per a la Generalitat.

La situació del Govern de la Generalitat setmanes abans de les eleccions

Ha sostingut que «el Govern està en bones mans» i ha destacat l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat a través d'una aliança en la qual ERC ha fet de ròtula entre JxCat i els comuns, segons ha destacat. En les pròximes eleccions --ha dit-- ERC demana el suport de la ciutadania per a fer «reproduïble l'acord de pressupostos a Catalunya a altres àmbits de la governança» i continuar avançant.
 

«També som els que hem aconseguit que el Govern espanyol s'assegui en una taula de negociació en la qual, com a mínim, han hagut d'escoltar formalment la defensa del dret a l'autodeterminació i l'amnistia», la qual cosa ha sostingut que haurà d'afrontar-se també la pròxima legislatura. I sobre el seu perfil com a candidat, ha demanat a la gent fixar-se en els fets: «Jo no sóc de la política espectacle. M'agraden més els fets i crec que així s'avança. El meu compromís polític, des que era un adolescent, és la defensa de la independència i ho faig en ERC», ha insistit.