Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

Pere Aragonès assegura que els indults dels presos de l'1-O no son «moneda de canvi»

Aragonès ha carregat contra els fiscals per tenir un «posicionament polític»

Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament. | ACN

El vicepresident del Govern amb funcions, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dijous que els republicans no plantegen els indults dels presos de l'1-O com una «moneda de canvi» en negociacions polítiques. Després que en l'informe desfavorable de fiscalia de l'indult pels presos independentistes s'hagi apuntat que aquest element no pot ser una «moneda de canvi» per acords parlamentaris, en una entrevista a la Cadena Ser, Aragonès ha negat que sigui així.

El coordinador nacional d’ERC de president ha carregat contra els fiscals per tenir un «posicionament polític» i ha defensat que la seva «professionalitat i imparcialitat està posada en dubte». També ha criticat que hi hagi aparells de l'Estat que tinguin un perfil «ideològic marcat».

Sobre les eleccions catalanes del 14-F, ha manifestat que el Govern treballarà en «tot el que estigui a les seves mans» perquè tothom pugui votar «amb garanties». Ha assenyalat que si aquell dia es pot votar és perquè es poden realitzar la major part de les activitats econòmiques.

D'altra banda, ha insistit que si el proper Govern depèn d'ERC serà «independentista però haurà de construir aliances més enllà en molts temes». Ha recordat la negociació del pressupost de la Generalitat de 2020 que s'ha fet entre ERC, JxCat i CatECP. «Això precisa que les diferents formacions tinguin voluntat d'arribar a acords», ha constatat. De nou, ha recordat que els projectes d'ERC i el PSC són «antagònics».

Sobre el discurs de Felip VI

D'altra banda, després de l'ofrena floral del Govern a la tomba de l'expresident Francesc Macià, Aragonès ha criticat que el monarca va oferir un discurs de Nadal «que no es desmarca de la corrupció i que va parlar de la dictadura com a una època de desavinences». El rei no va esmentar la situació del seu pare i rei emèrit, Joan Carles I, que va fugir als Emirats Àrabs Units i que recentment ha regularitzat la seva situació amb Hisenda. «L'únic discurs que ens pot interessar de Felip VI és quan anunciï la fi de la monarquia», ha dit Aragonès.

El vicepresident també ha lloat la figura de Macià, «referent dels valors republicans» i defensor dels drets dels treballadors i de la independència de Catalunya. «A Catalunya no ens venceran perquè no aconseguiran derrotar la nostra voluntat», ha afegit, emulant unes paraules de l'expresident de la Generalitat. Aragonès ha fet l'ofrena en nom del Govern al costat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i de l'expresident Quim Torra, que va ser inhabilitat.