Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès en una compareixença arran dels aldarulls amb la senyera i una bandera europea al darrere

Pere Aragonès reitera el «suport» del Govern als Mossos: «Estem en un moment difícil»

El vicepresident de la Generalitat en funcions ha fet una crida a mobilitzar-se pacíficament

Pere Aragonès en una compareixença arran dels aldarulls amb la senyera i una bandera europea al darrere
Pere Aragonès ha demanat no prendre decisions «en calent» després de la 5a nit d'aldarulls a Catalunya | ACN

El vicepresident en funcions de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dilluns a la tarda després de la cinquena nit d'aldarulls a diversos punts del país, arran de l'empresonament del raper Pablo Hasél. El candidat d'Esquerra Republicana (ERC) a presidir el Govern assenyalat que, «si hi ha algun cas en què hi hagi actuacions dels Mossos incorrectes, s'analitzarà», però ha fet una crida a la responsabilitat de totes les forces polítiques. 

«Estem en un moment difícil a Catalunya i arreu del territori», ha reconegut el republicà, que ha recordat l'«esgotament» provocat per la pandèmia. «D'aquesta situació no ens en sortirem amb enfrontaments», ha advertit, sortint en defensa dels «edificis públics, els establiments i funcionaris». 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El Govern, amb els Mossos d'Esquadra

«Faig una crida a la responsabilitat política; això vol dir abordar amb serenor i determinació l'origen dels malestars que hi ha a amplis sectors de la societat catalana», ha explicat. En aquest sentit, ha apostat per traslladar qualsevol debat sobre el model de seguretat a Catalunya «al Parlament», i no prendre decisions o deixar anar afirmacions «en calent». 

Aragonès ha assegurat que «tots els treballadors públics tindran el suport del Govern, des de Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana o els que treballen en serveis d'emergències mèdiques», però també ha indicat que «hi ha d'haver instruments entre la defensa i els que són les armes de foc». «Qualsevol situació de violència ens ocupa i ens preocupa», ha assegurat el vicepresident, que ha reclamat mobilitzacions pacífiques. D'altra banda, Aragonès també ha demanat «evitar la criminalització de les persones que es manifesten pacíficament».

Per tot plegat, el vicepresident en funcions de la Generalitat de Catalunya ha apel·lat a «la calma i a la responsabilitat política, a abordar amb serenor i determinació l'origen dels malestars que hi ha a la societat catalana per revertir les desigualtats i oferir perspectives de futur per garantir la cohesió social del país».

Més d'un milió d'euros en desperfectes durant els aldarulls a Barcelona

El cost dels desperfectes a mobiliari i espai públic durant els aldarulls a Barcelona ja supera el milió d'euros. Segons dades de l'Ajuntament, durant les sis primeres nits de protestes els contenidors cremats, paviment malmès i la neteja, entre altres qüestions, ha costat al consistori fins a 1.004.421 euros.

Concretament, l'Ajuntament xifra en 284 els contenidors cremats de dimarts a diumenge, que estima que tenen un cost de 417.000 euros. També apunta que els serveis de neteja, recollida de residus i retirada de contenidors han costat 203.000 euros, mentre que els desperfectes al paviment –a 4.810 m2- tenen un cost de 304.000 euros. També s'ha malmès enllumenat, semàfors, senyalització, tanques i fonts per valor de 80.421 euros.