Sánchez preveu ampliar el permís per paternitat a 8 setmanes el 2019 i progressivament a 16 el 2021

Ho farà per decret el pròxim divendres 1 de març

Begoña Gómez i Pedro Sánchez en la Fira del Llibre
Begoña Gómez i Pedro Sánchez | GETTY

El Govern de Pedro Sánchez té previst ampliar el permís per paternitat fins a les 16 setmanes el 2021, equiparant així al permís per maternitat, a través d'un Reial decret llei de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació.

La vicepresidenta del Govern i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, ja va avançar que l'Executiu vol rescatar a través del Reial decret les mesures de la Llei d'Igualtat Laboral. Fonts de Vicepresidència han confirmat que està previst que vagi al Consell de Ministres de divendres que, 1 de març, si bé han subratllat que el text definitiu no està tancat. Un cop aprovat la mesura entrarà en vigor després de la seva publicació al B.O.E, encara que el text hagi de ser convalidat posteriorment pel Congrés.

Vuit setmanes de permí aquest mateix any

Aaquesta ampliació del permís per paternitat es farà de manera gradual, tal com el Govern sempre ha plantejat. La seva intenció sempre ha estat passar de les cinc setmanes de permís actuals a vuit setmanes en 2019; a 12 setmanes el 2020; fins finalment arribar a les 16 a l'any 2021, igualant-al de maternitat.

També anirà reduint les setmanes que la mare biològica podrà cedir a l'altre progenitor / a: el 2019 la mare podrà cedir fins a quatre setmanes; el 2020 podrà cedir fins a dues setmanes; fins que el 2021 aquesta cessió s'anul·li l'equipar-els permisos.

En l'esborrany es proposa una reforma de l'Estatut dels Treballadors en la qual s'inclou que el naixement «de suspendre el contracte de treball del progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes, de les que seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part , a gaudir a jornada completa».

Sis setmanes de forma ininterrompuda

Més endavant especifica que, a partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei, «l'altre progenitor / a comptarà amb un període de suspensió total de vuit setmanes», de les quals les sis primeres, les haurà de fer de forma ininterrompuda immediatament després del part . Així mateix, precisa que la «mare biològica podrà cedir a l'altre progenitor / a un període de fins a quatre setmanes del seu període de suspensió de gaudi no obligatori».

Seguidament, l'esborrany del reial decret-llei assenyala que, partir d'1 de gener de 2020, en el cas de naixement l'altre progenitor / a «comptarà amb un període de suspensió total de dotze setmanes», de les quals les sis primera hauran gaudir-se de forma ininterrompuda immediatament després del part. Respecte a la cessió per part de lamadre biològica, podrà ser de «fins a dues setmanes del seu període de suspensió de gaudi no obligatori».

El text recull finalment que, a partir l'1 de gener de 2021, cadascun «gaudirà d'igual període de suspensió del contracte de treball». Les sis primeres setmanes hauran de gaudir  «de forma ininterrompuda immediatament després del part».

En el qualsevol cas, si tots dos progenitors decideixen gaudir dels permisos de manera equitativa aquests s'ampliaran en una setmana cada un.

El decret llei també inclou una disposició transitòria tercera que recull l'aplicació progressiva del permís de paternitat paraempleados públics

Et recomanem: Nostrum presenta concurs de creditors i cessa el seu fundador


Comentaris

envia el comentari