Rajoy, Mas, Torrent, Rufián i Millo declararan en el judici de l'1-O

El Tribunal Suprem ha dictat avui la interlocutòria de «la causa del procés»

El judici del procés comptarà amb molts testimonis | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Suprem ha dictat avui la interlocutòria de «la causa del procés» i ha citat a declarar Rajoy, Mas, Torrent, Rufián i Millo. El mateix Suprem, però, s'oposa a les declaracions de Puigdemont, el rei Felip VI, Chomsky i Rahola, entre d'altres. A més, compareixeran com a testimoni també ciutadans que van resultar lesionats l'1-O, així com agents de la policia i guàrdies civils que també van patir ferides. 

La Sala ha refusat el testimoni del rei perquè ho prohibeix expressament l'article 411 de la Llei d'enjudiciament criminal. El de Puigdemont, en canvi, ha estat denegat perquè el tribunal el considera part passiva del procés, encara no jutjada. El fet d'estar declarat en rebel·lia és incompatible amb el deure de declarar i l'obligació de dir la veritat que assumeix tot testimoni. 

Les «valoracions» d'experts que no compten

El Tribunal Suprem ha fixat en dues les places per a la família de cada processat al judici  | Twitter

 

Una prova de Dret internacional que va proposar la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva tampoc s'ha considerat pertinent. Consistia en les declaracions d'experts internacionals i independents explicant al Tribunal Suprem «l'abast actual i significat del dret d'autodeterminació», opinió de dos juristes que els magistrats han rebutjat.

 

 

En aquest sentit, tampoc entren en joc relators de Nacions Unides, experts en drets humans, premis Nobel o intel·lectuals com Noam Chomsky, per considerar el Tribunal Suprem que han de primar els fets i no les «valoracions personals» que se'n derivin.

 

Sense lloc pels observadors internacionals

Una altra de les propostes que havien sol·licitat les defenses dels polítics empresonats era la presència d'observadors nacionals i internacionals per garantir el respecte als drets humans dels processats. Però el Tribunal Suprem considera resolt l'objectiu amb la seva autorització perquè el judici sigui televisat en directe i en 'streaming' al web, convertint «qualsevol ciutadà» en observador.

 

Els qui sí tindran places com s'havia demanat també seran els familiars dels acusats, tot i que només dues per a cada un. Els magistrats apunten a la dimensió de la sala on tindrà lloc el judici com el motiu de tal restricció. «Es justifica per la necessitat de la presència de tercers» perquè no «estigui exclusivament vinculada al nucli familiar dels processats», explica l'auto.

 

 


Comentaris

envia el comentari