IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La petició de la Fiscalia a Puigdemont si no torna urgentment a Espanya

Després de les querelles presentades pel fiscal general, s'insta de forma urgent als querellats a prestar declaració

José Manuel Maza, Fiscal General de l'Estat.
José Manuel Maza, Fiscal General de l'Estat  | CatalunyaDiari

 

Després de la presentació de la querella per delicte de rebel·lió de la Fiscalia General de l'Estat contra Carles Puigdemont i els exmembres del seu Govern després de la declaració d'independència de Catalunya, el fiscal general José Manuel Maza ha instat amb caràcter «urgent» als querellats perquè declarin com investigats i se celebri la vista d'adopció de mesures cautelars, una citació en la qual s'ha detallat que en cas d'«incompareixença» es procedirà a «la immediata detenció dels querellats». En aquest context i segons ha recollit 'El Español', el magistrat ha sol·licitat la detenció de Puigdemont i l'exigència d'una fiança de 6,2 milions d'euros que correspondrien a la quantitat que s'ha pogut destinar al referèndum de l'1-O.

D'aquesta manera, a través de la fiança sol·licitada en les dues querelles presentades es tractaria de garantir el pagament de responsabilitats civils per la comissió de possibles delictes de rebel·lió, sedició i malversació i per això, tant Puigdemont com els exmembres del seu Govern hauran de dipositar la quantitat en l'Audiència Nacional, xifra que al seu torn hauria de ser afermada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els integrants de la Mesa que han estat querellats. En cas de no presentar les fiances, tots ells quedarien sotmesos a embargaments.

El delicte de rebel·lió, que pot comportar una pena d'entre 15 a 25 anys de presó i fins a 30 anys en cas que el suposat delicte conduís a enfrontaments armats, es pot aplicar segons es recull en el Codi Penal a qui s'alci «violentament i públicament» per declarar la independència d'una part del territori nacional. Un aspecte que ha estat qüestionat per l'exdiputat Diego López Garrido, qui va redactar dins del Codi Penal de 1995 l'esmentat delicte de rebel·lió, ja que considera que «no hi ha hagut violència» i que per tant, «seria un error acusar a aquestes persones d'aquest delicte».

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont
Carles Puigdemont durant la seva compareixença   | Arxiu

 

Mentrestant, Puigdemont ha viatjat a Brussel·les per reunir-se amb els dirigents flamencs després de despistar a tothom publicant una fotografia de l'interior del Palau de la Generalitat a l'Instagram, fet que va fer suposar que el polític anava a acudir al Palau i al Comitè Nacional del PDECat que s'ha celebrat aquest matí de dilluns 30 d'octubre. Un viatge que, d'altra banda, Puigdemont hauria realitzat en companyia d'altres cinc membres del seu Govern per demanar asil polític i així poder frenar l'acció de la justícia espanyola, tenint en compte que s'ha produït un dia després que el ministre belga d'Immigració es mostrés obert a concedir-los asil polític. 

Per la seva banda, el coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez Maillo, ha declarat aquesta mateixa jornada que el viatge no és una altra cosa sinó «una mostra de desesperació» del polític després de conèixer la postura dels governs d'Europa, que s'han mostrat en defensa de la unitat d'Espanya i que consideren que la pretensió independentista va «en contra dels valors europeus». Malgrat tot, Martínez Maillo ha restat importància a l'assumpte i ha destacat que «Puigdemont té llibertat de moviments per anar a Brussel·les i tornar». També s'ha conegut que el cessat president de la Generalitat de Catalunya compareixerà demà, dimarts 31, en roda de premsa, per explicar els detalls del seu desplaçament.


Comentaris

envia el comentari