Inés Arrimadas en una comparecencia en el Congreso de los Diputados

L'objecte que sempre porta Inés Arrimadas i explica molt més del que sembla

Sota el seu lideratge, Ciutadans ha iniciat un canvi radical

Encara que va néixer com un partit de centre, contra la corrupció i el nacionalisme com a senyals d'identitat, sota el lideratge del seu fundador, Albert Rivera, Ciutadans es va anar escorant més i més a la dreta fins que l'abril de 2019, després d'aconseguir 57 escons i convertir-se en tercera força política a  Espanya, es va llançar a l'arriscada estratègia d'arrabassar al PP el lideratge de centredreta.

El resultat és de sobres conegut: Rivera va renunciar a formar coalició amb Pedro Sánchez i facilitar un govern de centreesquerra que hagués evitat noves eleccions i la temptació del PSOE d'acostar-se a Podem i als nacionalistes i independentistes.  En els nous comicis va patir el pitjor desastre del partit, quedant-se amb 10 diputats.

Albert Rivera va assumir el seu fracàs i se'n va anar, ocupant el seu lloc Inés Arrimadas, que durant la formació del nou govern de coalició va mantenir una línia molt semblant d'hostilitat enfront del PSOE de Pedro Sánchez. Però el coronavirus ho va canviar tot, i Arrimadas va iniciar llavors una estratègia d'acostament que ara es consolida amb un nou rumb del partit.

El pin d'Inés Arrimadas que ho diu tot

La intenció d'Inés Arrimadas de dur a Ciutadans a ocupar un nou espai polític que ha abandonat el PSOE, de centreesquerra, queda definitivament confirmada amb el pin que ha lluït en la seva última compareixença: el de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, que simbolitza objectius com eliminar la pobresa i fer un planeta més sostenible i ecològic.

Sense anar més lluny, l'Agenda 2030 és una de les icones que Unides Podem  va utilitzar per aconseguir el govern de coalició, i no en va la vicepresidència de Pablo Iglesias es diu Drets Socials i Agenda 2030. Ara, Inés Arrimadas el llueix orgullosa a la solapa, mentre pacta amb Pedro Sánchez la supervivència d'un govern que fins fa poc titllava de radical.

Assalt de centreesquerra

Durant el confinament, Arrimadas ha detingut les hostilitats contra Pedro Sánchez i s'ha convertit en la seva gran aliada a l'ombra, ocupant l'espai d'ERC  a mesura que aquests s'anaven allunyant en les successives pròrrogues de l'estat d'alarma.

Amb la seva nova estratègia, Arrimadas vol tornar a Ciutadans notorietat i fer allò que Rivera no va voler l'abril de 2019: donar als seus diputats un paper rellevant en la governabilitat. En aquella ocasió, el desafiament sobiranista a Catalunya va portar el partit a radicalitzar a la dreta, però ara els estrategs de la formació veuen una oportunitat en centreesquerra pel buit que ha deixat el PSOE, arrossegat per Podem cap a l'esquerra radical.

Per guanyar-se a l'electorat d'esquerres moderat, Arrimadas llueix tota mena de consignes progressistes, entre els quals el pin de l'Agenda 2030 que també pregona Pablo Iglesias, al mateix temps que es converteix en una de les persones més rellevants de país en ser convidada al Club Bilderberg, una reunió envoltada de misteri que alimenta les teories de la conspiració mundial.

Ciutadans, una formació acusada de defensar els interessos de les elits (el partit de l'Ibex 35, que diria Pablo Iglesias), s'abraça ara a l'ecologisme i l'erradicació de la pobresa, i confirma la naturalesa amb la qual va néixer el partit, una formació petita amb funció de frontissa, condemnada a ocupar un espai de moderació amb oscil·lacions a dreta i esquerra segons bufi el vent.