Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
escola

El pin parental, la polèmica mesura que VOX vol implantar a Múrcia

Isabel Celaá ja ha alertat que el seu ministeri recorrerà per via judicial si s'aplica

escola
Imatge d'arxiu d'una escola. | Catalunya Diari

L'actualitat política dels darrers dies, a escala espanyola, gira al voltant de moltes qüestions. Hi ha un concepte, però, desconegut fins ara i del qual s'està parlant molt darrerament: es tracta del pin parental. Aquest és el nom que rep la mesura que Vox vol implantar a les escoles de Múrcia a canvi de donar suport al pressupost del govern regional, que formen PP i Ciutadans.

Les dues formacions, però, governen en minoria i el suport de Vox és imprescindible, de manera que la possibilitat que s'acabi aplicant el pin parental guanya força. Ara bé, de què es tracta exactament? Amb quins suports i amb quins detractors compta? Ho expliquem breument a CatalunyaDiari.

Què és el pin parental?

Ras i curt: el pin parental és una mesura que, aplicada al món de l'educació, obliga les direccions dels centres educatius a informar prèviament als pares de la matèria, xerrades, tallers o altres activitats que es duguin a terme a l'escola sobre qüestions «moralment controvertides», com ara la sexualitat o el món LGTBI. Els pares hauran de donar la seva autorització expressa perquè els seus fills puguin participar-hi després de conèixer-ne el contingut.

Qui defensa la seva aplicació i per què?

VOX és el partit que ha introduït a debat públic el pin parental. La formació de Santiago Abascal defensa la seva aplicació amb rotunditat: va ser una de les seves propostes estrella a les eleccions generals del 10 de novembre de 2019, on sortia amb freqüència als mítings i constava al seu programa electoral.

La formació considera que cal aplicar el pin parental «davant l'evident adoctrinament en ideologia de gènere que pateixen els nostres menors en els centres educatius, en contra de la voluntat i  contra els principis morals dels pares, a través de continguts curriculars en assignatures, activitats tutorials, tallers i classes sobre ideologia de gènere».

Com a mesura de protecció, doncs, VOX creu que cal implantar una mesura que ja està plantejant com a condició 'sine qua non'  per aprovar els pressupostos a la regió de Múrcia.

Qui hi està en contra i per què?

Però el pin parental té molts detractors. Tota l'esquerra en bloc hi està en contra: l'argument és que l'educació sexual i la matèria en relació al món LGTBI  estan contemplades en les legislacions educatives autonòmiques i acompleixen l'objectiu d'educar en la diversitat. Precisament, entitats LGTBI han denunciat que el pin parental  «priva els menors del seu dret a conèixer la realitat i segueix desprotegint la infància».

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, creu que el pin parental és una «censura prèvia» dels pares a les activitats de les escoles  i que la seva aplicació incorriria en una «objecció de consciència encoberta». Celaá ha recordat que són els docents els encarregats de dissenyar les activitats curriculars complementàries i ha dit que recorrerà per via judicial qualsevol intent d'implantar la mesura:

També et pot interessar...