Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

El pla econòmic d'Illa per augmentar els recursos a Catalunya si és president

El programa socialista contempla la condonació de part del deute per part de l'Estat

Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. | ACN

Un dels pilars del programa del PSC per arribar a la Generalitat de Catalunya és l'aposta econòmica de la formació, que aquest dijous recull 'El Mundo'. El candidat socialista, Salvador Illa, situa aquest 2021 en el nucli del seu programa una proposta que Miquel Iceta ja posava sobre la taula l'any 2017: acordar amb l'Estat la condonació d'una part del deute que la Generalitat de Catalunya té contret amb l'administració estatal. Actualment, el deute de la Generalitat amb l'Estat se situa en 32.326 milions d'euros, una xifra que la col·loca 'líder' destacada en el rànquing de comunitats amb més endeutament amb l'administració central.

Aquesta mateixa setmana, un dels actes de campanya d'Illa era un diàleg amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Tots dos podrien negociar conjuntament la condonació de part del deute, ja que el País Valencià és la segona comunitat que deu més diners al govern central, per darrere de Catalunya, amb més de 42.000 milions.

«Una veritable Hisenda federal»

Malgrat ser l'ítem més destacat, el programa del PSC en contempla d'altres que serveixen per definir la recepta de Salvador Illa a fi i efecte d'aconseguir engreixar els recursos de la Generalitat. Els socialistes reivindiquen «una veritable Hisenda federal», de manera que són partidaris d'augmentar la capacitat de gestió de la ja existent Agència Tributària de Catalunya sobre la recaptació impositiva, amb més control sobre els trams autonòmics d'IRPF, IVA, impostos especials i d'altres de nous que es puguin crear. Apunten a la creació d'un consorci entre la Hisenda catalana i l'Agència Tributària espanyola per gestionar els ingressos.

Alhora, i en la línia de l'acord pressupostari que mesos enrere van assolir el PSOE, Unides Podem i ERC, el programa del PSC inclou mesures per dissuadir la pràctica del 'dumping' fiscal, afavorit per les polítiques impositives de comunitats autònomes com Madrid. En aquest sentit, proposen acordar entre l'Estat i les comunitats uns límits a la baixa de determinats impostos, com ara el de successions o el de patrimoni.

«Garantir la inversió de l'Estat en infraestructures en els nivells que preveia la disposició addicional de l'Estatut, per tal de garantir que els Pressupostos destinin el percentatge d'inversió que correspon a la participació de Catalunya en el PIB» és un altre dels compromisos dels socialistes que formen part del pla de Salvador Illa, que vol avançar al màxim en les relacions econòmiques bilaterals entre Catalunya i l'Estat malgrat mantenir que no defensa cap privilegi per a la Generalitat respecte a la resta de comunitats autònomes. La recepta econòmica d'Illa, una de les bases de la seva proposta per arribar a la Generalitat, serà una de les qüestions que els socialistes potenciaran en els vuit dies que resten de campanya electoral.