Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb una mascareta

El pla de Sánchez per aprovar l'estat d'alarma en 24 hores molt aviat

El president ha demanat als ministres que no vagin molt lluny de vacances per si són convocats per aprovar mesures d'urgència

Imatge d'arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb una mascareta
Pedro Sánchez té un pla per si la situació epidemiològica s'agreuja durant les vacances | España Diario

La situació epidemiològica a Espanya és cada vegada més alarmant i el govern espanyol, conscient que entrem en uns dies decisius, ha activat un pla que pot acabar en una nova aprovació de l'estat d'alarma. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, no descarta tornar a l'estat d'alarma a l'agost si la cosa es complica.

Sánchez ha encarregat a Carmen Calvo liderar l'equip de resposta a la Covid-19 a l'agost, i la vicepresidenta mantindrà contacte permanent amb el comitè de seguiment i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per posar en marxa qualsevol mesura d'urgència per controlar l'avanç de l'epidèmia. I això, sense descartar la  tornada a l'estat d'alarma.

L'ordre és que qualsevol situació descontrolada sigui resposta amb mesures excepcionals per Moncloa i Advocacia de l'Estat, sempre que s'ajusti als criteris de proporcionalitat, i en coordinació estreta amb el ministeri de Sanitat.

Encara que es contempla qualsevol escenari, Pedro Sánchez ha traslladat als ministres que no està en els seus plans per ara decretar l'estat d'alarma, ni tan sols de forma parcial. Es resisteix així a una situació que empitjoraria els pronòstics de la crisi econòmica a Espanya en ple pla de recuperació.

El president considera que l'actual situació, amb repunts més o menys greus, entra dins del full de ruta de Govern. A més, ara han de ser les comunitats autònomes les que gestionin la pandèmia, aprovant més o menys restriccions segons l'evolució dels rebrots. El govern manté que els rebrots eren previsibles i s'han tallat a temps.

Comandament per a les comunitats

No obstant això, Pedro Sánchez tampoc descarta que sigui necessària una  contundent resposta institucional  al llarg del mes d'agost, segons la dimensió de descontrol de virus en alguns territoris com ara passa a Catalunya, Aragó i Navarra. És a dir, el retorn a l'estat d'alarma.

Seria una solució extrema que exigiria una convocatòria extraordinària del Consell de Ministres, per aprovar el decret que activi el 116 de la Constitució en una part del territori nacional. Presidència ha contemplat aquesta opció dins el pla de vacances traçat en els últims dies, segons han confirmat alts càrrecs de Govern.

De totes maneres, davant d'una eventual aprovació d'un nou estat d'alarma, la Moncloa es planteja que, com va passar a la fase 3 de la desescalada, ara siguin els presidents de les comunitats autònomes les que gestionin la pandèmia. L'alarma garantiria poder limitar la mobilitat de la població en cas que una comunitat ho sol·licités el govern.

La llibertat de moviments constitueix un dret fonamental i limitar-lo és una competència estatal. Per això, els territoris afectats per un descontrol dels brots haurien de sol·licitar expressament  al govern l'aprovació de l'estat d'alarma per a una part del territori.

La petició als ministres

Davant la gravetat de la situació present, el gabinet de crisi ha dissenyat un pla de guàrdia per al mes d'agost amb una instrucció expressa de Sánchez als ministres. El president els ha demanat que estiguin  disponibles per ser convocats en un Consell de Ministres extraordinari que hagués d'aprovar mesures d'urgència.


Per això els prega que romanguin atents al mòbil i no vagin molt lluny, a menys de dues hores d'avió de Madrid. Amb aquesta estratègia, vol evitar la imatge d'improvisació que comportaria una volta precipitada a la Moncloa o l'absència o retard d'algun ministre.

El ministeri de Sanitat ha recordat que basten 24 hores per aprovar un nou estat d'alarma. L'equip que es queda de guàrdia a Moncloa ha rebut instruccions perquè la resposta davant l'empitjorament de la situació sigui ràpida i eficaç. Per això, si la cosa es complica, els ministres hauran d'interrompre les seves vacances immediatament.

La intenció de Sánchez és descansar després del Consell de Ministres de el 4 d'agost durant uns dies al Palau de les Marismillas, al parc nacional de Doñana. L'estada allà facilita les comunicacions de president amb el seu equip i amb qualsevol altra instància nacional i internacional a través de videoconferència.