Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

No hi haurà ple al Parlament de Catalunya fins al mes d'octubre

Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) no aconsegueixen posar-se d'acord sobre com aplicar la suspensió de càrrecs públics d'alguns diputats, ordenada per Pablo Llarena
L'hemicicle del Parlament va quedar buit, després de la suspensió de l'últim ple | Cedida

 

Els desacords i les tensions entre Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) no s'acabaran solucionant, com a mínim, a curt termini. Les conversacions sobre com aplicar la substitució de càrrecs públics d'alguns diputats processats ordenada per Pablo Llarena es troben en un moment de bloqueig. La situació és tan complicada, que no hi haurà ple al Parlament fins al mes d'octubre, quan se celebrarà el debat de política general. 

 

Roger Torrent, president de la cambra, ja va advertir que una cosa així podia passar, va alertar que no se celebraria una sessió fins a arribar a un acord sobre el tema que garantís les majories parlamentàries. Ara s'assegura que no serà fins a l'octubre, concretament entre els dies 2 i 4, quan se celebrarà el debat de política general. Les sessions que van ser desconvocades la setmana passada se celebraran després, a partir de la segona setmana del mateix mes.

 

Cal destacar, a més, que durant la reunió de la mesa, aquesta vegada, no s'ha tractat el debat sobre la suspensió que va fer que es desconvoqués el ple de la setmana passada. Tampoc s'ha parlat sobre si els diputats suspesos per Llarena deixaran de cobrar o no la part proporcional després que el jutge hagi decidit que siguin substituïts en les seves funcions.

 

La junta de portaveus s'ha reunit aquest dimarts al Parlament | ACN

 

Roger Torrent dona temps per arribar a un acord

La intenció de Roger Torrent estirant les dates és precisament arribar a un acord sobre el tema. El President del Parlament no vol que es produeixi a la cambra una situació d'inseguretat jurídica. Per aquest motiu ha apostat per donar temps per aconseguir el seu objectiu.

 

Una cosa que no sembla gens fàcil. De moment, l'únic partit que sembla que ha volgut fer un pas endavant en el tema ha estat la CUP, que ha demanat a la reunió de la mesa celebrada aquest dimarts que es convoqui la comissió de l'estatut del diputat par parlar sobre la suspensió dels càrrecs i fer-ne una votació.

 

S'ha d'aclarir però, que aquesta petició de la CUP no ha estat acceptada, ja que, no tenen diputats suficients per fer-la en solidari. Tampoc ha tirat endavant perquè la presidenta de la comissió no ha estat ratificada, de moment.

 

El PSC, en contra els ajornaments de les sessions

La portaveu parlamentària del PSC ha estat la més crítica amb la decisió que s'ha pres. «És un cúmul de despropòsits, és un escàndol», ha firmat Eva Granados sobre els ajornaments, la seva principal preocupació és que, el fet que no hi hagi cap ple fins a l'octubre significa també que no hi haurà cap sessió de control al Govern fins a la mateixa data.

 

L'opinió de Granados és que «hi ha una majoria que no està deixant treballar a l'oposició». Des del seu punt de vista, en representació dels socialistes, els plens s'haurien de poder fer fins al 31 de juliol, i, en cas de no arribar a un acord abans, avançar-los al mes de setembre, no a l'octubre tal com s'ha decidit ara.

Comentaris