IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El PNB aprovarà els pressupostos «per responsabilitat» encara que segueixi en vigor l’article 155

Els nacionalistes bascos asseguren que posen per davant els interessos de la ciutadania d’Euskadi

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats Aitor Esteban
El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats Aitor Esteban | CatalunyaDiari.cat

El PNB ha anunciat en un comunicat emès aquest dimecres que aprovarà els pressupostos de l'Estat «per responsabilitat» malgrat que encara no s'hagi aixecat l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Tot i que aquesta era la condició que la mateixa formació havia fixat per permetre els seus cinc vots a favor al Congrés, els nacionalistes bascos han optat per canviar de decisió «posant els interessos de la ciutadania d’Euskadi per sobre dels del PNB».

Des de l'executiva del partit, també apunten que ho fan «des del convenciment que és la decisió que contribuirà de manera més eficaç a l’aixecament de l’article 155 a Catalunya», quelcom que consideren «inevitable». En aquest sentit, el PNB assegura que «un cop que Quim Torra ha estat investit president, existeix un poder legislatiu català que està encaminat a la conformació d’un nou govern i a la desarticulació del 155 en qüestió de setmanes, dies o hores».

Els pressupostos s'aprovaran aquest dimecres

El vot afirmatiu del PNB implica que els pressupostos de Rajoy seran aprovats aquest mateix dimecres a última hora de la tarda amb els vots del PP, C's, CC i els nacionalistes bascos. Sobre el canvi de criteri, l'executiva del partit ha explicat que «hem mantingut aquesta posició fins avui per un principi de responsabilitat: enteníem i entenem que el que és responsable amb Catalunya, però també amb l’autogovern d’Euskadi, era i és actuar de contrapès a l’Estat per contribuir a l’aixecament del 155».

No obstant això, consideren que «aquesta situació ha canviat en els últims dies» perquè «la Generalitat de Catalunya té avui un president legítim, elegit per majoria absoluta al Parlament, i la desactivació de l’article 155 està molt pròxima en el temps», motiu pel qual ja no han pres la decisió de votar «sí» als comptes del govern espanyol i avala la possibilitat que Mariano Rajoy esgoti la legislatura fins al 2020.

Diversos motius per donar-hi suport

A més del nou context a Catalunya, els nacionalistes bascos també justifiquen el seu «sí» amb més motius. Primer de tot per «evitar l'abisme» en la situació política espanyola i catalana, ja que «sense pressupostos el conflicte no estaria més a prop de resoldre’s, sinó que s’enconaria i allunyaria la possibilitat d’un diàleg constructiu».

D'altra banda, el PNB afirma que d'aquesta manera pot seguir mantenint «la seva capacitat d’influència política a l’Estat per contribuir a una solució dialogada i acordada a Catalunya», i «fer de fre als qui aposten única i exclusivament per solucions autoritàries i impositives».


Per acabar, els nacionalistes bascos argumenten el seu suport als comptes de l'executiu espanyol pels 540 milions compromesos a l’acord per a Euskadi, ja que cal «fer valdre el compromís amb l’agenda basca i amb el desenvolupament i modernització d’Euskadi». 


Comentaris

envia el comentari