Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020

El PNB assegura al govern l'aprovació de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma

Els vots favorables i les abstencions li permeten a Sánchez respirar tranquil de cara a la votació d'aquesta tarda

Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020
Pedro Sánchez respira tranquil: la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma prosperarà. | Catalunya Diari

El Partit Nacionalista Basc ha anunciat aquest dimecres, 20 de maig, el seu vot favorable a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma després que el govern espanyol hagi assumit les seves propostes. D'aquesta manera, l'executiu s'assegura que la proposta prosperi, amb els 174 vots favorables del PSOE (120), Unides Podem (35), C's (10), el PNB (6), Més País (2) i Coalició Canària (1); i les 3 abstencions de Navarra Suma (2) i el BNG (1).

Durant el debat matinal al Congrés dels Diputats, han anunciat el seu vot contrari el PP (88), Vox (52), ERC (13), JxCat (8), la CUP (2) i Compromís (1). Encara no han anunciat la seva decisió els diputats de Bildu (5), Nova Canàries (1), el Partit Regionalista Càntabre (1) i Terol Existeix (1).

Novament, el PNB té la clau al Congrés dels Diputats

Els números, però, ja sumen per a Sánchez amb un PNB que, per enèssima vegada, ha tornat a ser decisiu al Congrés a canvi de l'acceptació de les seves propostes.

El portaveu dels nacionalistes bascos a la Cambra Baixa, Aitor Esteban ha argumentat el vot a favor perquè el decret d'estat d'alarma inclou les reclamacions que ha anat fent el PNB, dona passes «en la bona direcció» i implica que «s'avança en el diàleg» i la «cogovernança». El portaveu del PNB ha demanat a l'executiu que no aprofiti per recentralitzar.

Pròrroga fins el 7 de juny

Al seu torn, Sánchez ha afirmat que la pròrroga que demana, fins el 7 de juny, és «diferent» a les altes perquè «l’única autoritat delegada» és el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha de ser qui «juntament a les CCAA» marqui els ritmes d’aquest procés. Segons el president espanyol regirà «el règim de la cogovernança» i les administracions disposaran de marge per determinar les mesures que considerin i la gestió dins del seu àmbit de competència.