Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.

El destacat suport que ha rebut avui mateix la candidata del PDeCAT a les eleccions

El PDeCAT defensa «negociar» amb Madrid «a diferència» de JxCat o la CUP que «van a expressar desacords»

La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón. | ACN

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions catalanes, Àngels Chacón, ha rebutjat investir un Govern en minoria del PSC amb el suport dels comuns, així com un Executiu amb la CUP. La candidata ha reclamat ser a un Govern amb una estratègia independentista «unitària», però ha assegurat que «no renunciaran als seus ideals per una cadira». En una conversa amb el president de l'EAJ – PNB, Andoni Ortúzar, el PDeCAT ha defensat anar al Congrés dels Diputats a «negociar i fer política real» en contraposició amb l'estratègia de JxCat o la CUP. «Van a Madrid a expressar els seus desacords. Ho podrien fer enviant una simple carta», ha manifestat Chacón.

Rebuig al PSC i la CUP

«No pactarem ni amb els del 155 ni pactarem amb la CUP», ha resumit la candidata del partit a les eleccions. Preguntada sobre el suport del PDeCAT a un possible Govern en minoria del PSC amb suport dels comuns, la cap de llista de la formació ha recordat que el 155 va «destituir el Govern legítim» de Catalunya i ha demanat «no normalitzar» aquesta situació política. Chacón ha apostat per un Executiu amb una estratègia independentista «unitària», però ha assegurat que no renunciaran als seus ideals «per una cadira». La cap de llista de la formació ha afirmat que la candidata de JxCat als comicis, Laura Borràs, «exclou» el PDeCAT com a partit independentista i ha fet una crida a «sumar» des de la «pluralitat».

Tot i això, Chacón ha assegurat que «no es posaran d'acord» per entrar a un Govern que apel·li a la «confrontació permanent» i ha demanat «concreció» en les polítiques. La candidata ha rebutjat l'aposta per la independència com a «part d'estratègies electorals» i ha apostat per la unitat dels partits, l'amnistia dels líders independentistes presos, l'aposta per un referèndum pactat i vinculant i el reconeixement internacional. «O ens posem a treballar seriosament per assolir la independència i ens deixem de declaracions frívoles, simplistes i demagògiques, o no ens en sortirem», ha assegurat en referència al compromís de JxCat d'activar la DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots després de les eleccions.

El PDeCAT rep el suport del PNB

El president del PNB ha mostrat el seu «respecte» cap a aquesta proposta i ha assegurat que qualsevol plantejament és «legítim» en política. Ortúzar ha afirmat que els quatre pilars del PDeCAT per assolir la independència són «adequats» i ha destacat les «conseqüències negatives» de l'acció judicial contra el procés. El president del PNB ha assegurat que la millor manera d'arribar a la independència és «ser cada dia menys dependents», a través de més capacitat d'autogovern i «millor execució». Per fer-ho, el polític ha defensat unes institucions «fortes, prestigiades i capaces» de donar resposta als problemes actuals. «No només no és contradictori, sinó que és complementari i necessari compatibilitzar un projecte sobiranista de llarg termini amb una capacitat de gestió de l'autogovern», ha assegurat.

En aquest sentit, Ortúzar ha defensat estar presents al Congrés dels Diputats com una «responsabilitat» i ha proposat fer una tasca «pedagògica» per evidenciar els «problemes» amb el model d'Estat. «L'aritmètica parlamentària ens situa en una bona posició perquè podem fer decantar la balança», ha manifestat. En aquest sentit s'ha pronunciat també la candidata del PDeCAT a les eleccions, que ha defensat «negociar, pactar, pressionar i fer política real» a Madrid per «defensar» els interessos de la ciutadania. En contraposició amb aquest model, Chacón ha criticat l'estratègia de JxCat i la CUP. «Els partidaris del tot o res, opten ara pel res», ha assegurat.

La candidata del partit a les eleccions ha conclòs la seva intervenció reivindicant el PNB com un «partit germà», amb el qual el PDeCAT comparteix la «lluita» per la sobirania del poble i les «idees de bon govern». Així mateix, ha demanat al govern espanyol «coratge» per abordar políticament el «problema polític» de l'encaix de Catalunya a l'Estat.