Imatge d'un miting de Podemos.

Podemos expulsa del partit sense avisar la tinent d'alcalde d'una gran ciutat catalana

El partit lila acusa Marta Morell, regidora a Sabadell, de vulnerar diversos preceptes interns i de diverses faltes greus i li demana que dimiteixi | Morell assegura que no se li ha comunicat l'expulsió i demana garanties de defensa

Podemos ha expulsat del partit Marta Morell, la seva única regidora a Sabadell, cocapital del Vallès Occidental, i actualment la segona tinenta d'alcaldessa de la ciutat. Així ho ha confirmat el diari digital 'iSabadell', que apunta que la decisió és presa des de fa setmanes, després que es rebés una denúncia per presumptes irregularitats. Morell, que amb el seu vot va decantar l'alcaldia cap al PSC de Marta Farrés fa dos anys, no va presentar al·legacions dins el termini establert, per la qual cosa ha estat expulsada de forma definitiva.

El Consell de Garanties Ciutadanes del partit a Catalunya va rebre i va estudiar amb detall la denúncia, de la qual no ha explicat detallat el contingut. Un cop analitzada, la denúncia es va fer arribar a l'òrgan estatal, que va fer-ne l'estudi final i va tramitar un expedient que se li va enviar a Morell per tal que presentés al·legacions en un termini de quinze dies. Com que Morell no hi va recórrer, l'expulsió imminent s'ha fet efectiva.

Morell assegura que no se li ha comunicat l'expulsió de Podemos

Passat aquest temps, i sense haver rebut resposta per part de la regidora, el partit va fermar la decisió i va fer efectiva la seva expulsió de manera immediata. Fonts del partit expliquen que ara per ara no s'ha demanat el retorn de l'acta de regidora, si bé la possibilitat s'estudiarà en els propers dies. De la mateixa manera, el partit ha d'estudiar el futur del grup municipal, però 'iSabadell' apunta que Podemos farà arribar a l'Ajuntament la petició per dissoldre el grup municipal i per tal que Morell torni l'acta de regidora.

Tot i això, Morell assegura no tenir constància de cap notificació, un fet que des del partit neguen, donat que se li va traslladar ara fa dues setmanes. Ara s'estudiarà si se li reclama l'acta de regidora, així com el futur del grup municipal. «A mi no se m'ha comunicat l'expulsió de Podemos, i em sembla sorprenent i indignant que sigui la premsa qui me n'informi», ha explicat Morell, que ha demanat «les màximes garanties de defensa».

El partit denuncia faltes greus: poca transparència, funcionament autocràtic

Morell va ser l'única regidora electa de Podem a les eleccions de 2019 a Sabadell. El seu vot va ser determinant per donar l'alcaldia a la socialista Marta Farrés, que amb deu regidors es va convertir en la primera alcaldessa de la ciutat. Amb el seu vot, Morell va integrar-se com a única representant de Podemos a l'executiu de Farrés, qui la va nomenar segona tinenta d'alcaldessa.

Segons escriu el periodista Jordi de Arriba a 'iSabadell', militants de corrents diverses van denunciar Morell davant la Comissió de Garanties del partit, fet que va conduir a un procés intern en què la regidora ha acabat expulsada per diverses faltes greus. Aquestes faltes es podrien traduir, segons de Arriba, com el fet d'anar per lliure i no rendir comptes davant el partit ni la militància.

En aquest sentit, fonts del partit asseguren que Morell no ha transmès les decisions importants preses pel partit en el si del govern municipal. De fet, ni tan sols s'ha convocat l'Assemblea Ciutadana tal com corresponia ni es va fer cap mena de consulta prèvia abans de signar el pacte de govern fa dos anys. Per més inri, el partit denuncia que el grup municipal va llogar un local a Sabadell que no s'ha posat a disposició de tota la militància, sinó tan sols del cercle de confiança de Morell. Una situació que s'agreuja amb la informació nul·la que el partit té sobre la comptabilitat del grup municipal. Tot plegat, la formació titlla d'«inèdit» el cas.