Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sánchez s'aferra a Catalunya per a no governar en coalició amb Unides Podemos

Podemos s'absté a la investidura de Sánchez, a l'espera d'un acord abans de dijous

Retreuen el paper «decoratiu» que els ofereix el PSOE | Els socialistes apel·len a la «generositat» també del PP i de C's

Sánchez s'aferra a Catalunya per a no governar en coalició amb Unides Podemos
Sánchez ha rebut fortes crítiques pel seu discurs inicial en el debat d'investidura, sense referències a Catalunya   | EFE

 

Continua el pols de Podemos i PSOE abans de la votació final d'investidura d'aquest dijous.   Els 42 diputats de la formació al Congrés dels Diputats s'han abstingut a la investidura de Sánchez com a «gest» a l’espera d’un acord que permeti fer-la prosperar, segons fonts d’aquesta formació. Ho han anunciat després del discurs de la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, i just abans de l’inici de les votacions d'aquest migdia de dimarts. 

La coportaveu d'Unides Podem al Congrés, Ione Belarra, ja apuntava en declaracions a TVE que  la seva formació treballarà «fins a l’últim minut» perquè hi hagi un govern de coalició i «no permetrà que es menyspreïn quatre milions de persones dient que el seu vot val menys».

Retreuen que el PSOE els ofereix un paper «decoratiu»

«Anirem a la mesa de negociació en el moment que ells decideixin seure-hi», ha dit, però «no és de rebut» que el PSOE només ofereixi a Podemos un paper «decoratiu». Ha insistit que la seva formació ha promès «lleialtat» a Sánchez en la qüestió catalana. «Em sembla que qui s’ha de moure és el PSOE perquè nosaltres portem dos mesos movent-nos», ha sentenciat.

El secretari d’Acció Política de Podemos, Pablo Echenique, també descartava a la Cadena Ser un ‘sí’ aquest dimarts en cas que no hi hagués avenços i apuntava que Podemos es mou ara per ara entre el ‘no’ i l’abstenció.  Dijous es produirà la sessió decisòria d'aquesta investidura en una votació on Sánchez necessita més 'sí' que 'no' per a ser investit. 

Sánchez apel·la també a la «generositat» del PP i C's

El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha dedicat el seu últim torn de paraula al debat per apel·lar «a la responsabilitat i generositat de tots», sense fer distincions entre Podem, amb qui el PSOE ha negocia la investidura, i PP i Cs.

Sánchez ha afirmat que «no perd l’esperança» perquè, independentment del missatge a la sessió d’investidura, la classe política espanyola té «capacitat d’acord» com ha demostrat en els últims 40 anys. «La disjuntiva és senzilla: si volem govern o no govern, legislatura o bloqueig, estabilitat o eleccions», ha dit. «Jo vull govern, estabilitat i legislatura i és el que demano», ha conclòs.

Polèmica pel discurs de Sánchez, sense referències a Catalunya

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha qualificat el discurs inicial del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la sessió d'investidura «d'irresponsable i negligent» per manca de referències a Catalunya i a Unides Podem.

Rufián  ha lamentat que només hagi dedicat 3 segons als hipotètics socis de govern, en referència a Podemos, i que no hagi tractat «el principal conflicte polític que té sobre la taula com a president del govern», en referència a Catalunya. Amb aquest discurs, Rufián ha considerat que l'allunya d'un acord per un govern de coalició però ha afegit que encara li queda temps per rectificar. El portaveu dels republicans a la cambra alta també li ha retret que hagi parlat com si tingués majoria absoluta.

Rufián ha valorat positivament «l'ambient de preacord» del cap de setmana i que les dues formacions es reuneixen «sense filtracions, sense amenaces ni tuits». Però ha lamentat que el to del discurs de Sánchez «allunyi» l'acord. «No ha fet referència ni als socis ni a Catalunya. La bona notícia és que queda debat d'investidura i esperem que ho arregli», ha resumit.

També et pot interessar...