Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Laura Borràs.

Torna la polèmica a JxCat: Un altre candidat insulta persones espanyoles en diverses piulades

Albert Donaire (número 39 per Barcelona) titlla els espanyols de «colons», es pregunta si un insecticida «funciona amb els 'ñordos' a Twitter» i demana l'extradició dels immigrants si són «delinqüents»

Carles Puigdemont i Laura Borràs.
Carles Puigdemont i Laura Borràs, les dues cares més visibles de Junts per Catalunya | ACN

La relació d'alguns candidats de Junts per Catalunya amb les xarxes socials podríem dir que no és la més bona possible. L'endemà de la dimissió del número 65 de la llista per Barcelona de JxCat per insults a Ada Colau a Twitter, el partit de Carles Puigdemont i Laura Borràs torna a estar a l'ull de l'huracà per uns fets similars. En aquesta ocasió es tracta d'Albert Donaire, número 39 a la llista per Barcelona, que acumula un llarg historial de comentaris polèmics a Twitter, dirigits sobretot a persones espanyoles.

En diverses piulades, Donaire no dubta a referir-se als espanyols com a «colons» i es pregunta si un insecticida «funciona amb els 'ñordos' a Twitter». A més, també demana l'extradició dels immigrants si són «delinqüents» i l'estiu passat va opinar obertament que l'Estat espanyol estaria al darrere dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017. A banda de ser el número 39 a la llista de JxCat a Barcelona, Donaire ha format part del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i de Mossos per la Independència. Actualment és dirigent de Demòcrates, partit amb qui Junts va arribar a un acord per incloure alguns dels seus representants a la candidatura.

Experiència als jutjats

Recentment, Albert Donaire s'ha vist obligat a declarar davant d'un jutge en diverses ocasions. El desembre passat, va ser citat als jutjats d'Olot per presumptes delictes d'odi i injúries en una denúncia realitzada per la Fiscalia. En aquella ocasió, l'actual candidat de JxCat va defensar la seva llibertat d'expressió i només va respondre a les preguntes del seu advocat, Benet Salellas. Mesos abans, també va haver de declarar com a testimoni al Tribunal Suprem en el judici contra els polítics catalans pels fets de l'1 d'octubre. Prèviament a la seva declaració, Donaire va denunciar amenaces rebudes per part de grups ultres antiindependentistes, que haurien deixat una tassa de vàter i missatges intimidatoris a la porta del seu domicili.

Canadell, Sort i Donaire

Les piulades de Donaire s'han viralitzat l'endemà que Josep Sort renunciés a formar la candidatura de JxCat per Barcelona per, precisament, insultar gent d'origen espanyol a Twitter. En aquest cas, i només per posar un exemple, el també president de Reagrupament va titllar l'alcaldessa de Barcelona de «puta histèrica espanyola». A les files del partit de Puigdemont i Laura Borràs, però, floreixen els perfils polèmics a les xarxes socials. Un altre cas és el del número 3 de les llistes per Barcelona, Joan Canadell. L'encara president de la Cambra de Comerç de Barcelona també ha estat objecte de crítiques per algunes de les seves piulades més polèmiques, com la utilització de la paraula «colons» per referir-se a la immigració que va arribar a Catalunya als anys 50; la defensa de les teories que afirmen que Da Vinci, Cervantes o Colom eren catalans i que el Quijote o el Lazarillo de Tormes van ser escrits originàriament en català; o la defensa de la innocència de Jordi Pujol una vegada destapats els casos de corrupció de l'expresident de la Generalitat.