Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Senat espanyol, en una sessió plenària.

Polèmica per obligar a desplaçar els intèrprets del Senat durant el confinament

Els treballadors s'hauran de desplaçar des dels seus domicilis, fora de la Comunitat Autònoma de Madrid, fins a la capital

El Senat espanyol, en una sessió plenària.
El Senat compta amb set intèrprets: tres de català i valencià, dos de gallec i dos d'euskera | Europa Press

Fins a set intèrprets  hauran de desplaçar-se fins a Madrid  i acudir presencialment al Senat  perquè els senadors s'entenguin. El motiu és que ERC, JxCat  i PNV  han rebutjat utilitzar de manera «excepcional» el castellà  a la Comissió General de Comunitat Autònomes, que tindrà lloc el pròxim 30 d'abril i que aplegarà, a més de senadors, al govern i als representants de totes les regions. Aquest fet ha despertat les crítiques d'alguns partits de la Cambra.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

El president del Senat, Manuel Cruz, va proposar a la darrera reunió de portaveu la possibilitat de què, en aquesta ocasió, s'utilitzes únicament el castellà  tot i que el reglament del Senat recull que les  llengües oficials  com el català, l'euskera, el gallec o el valencià es poden utilitzar.

Cruz va exposar que els intèrprets oficials havien de viatjar des dels seus respectius domicilis, fora de Madrid, fins a la capital, fet que comportaria un risc  per a la salut  a causa del coronavirus  i problemes de desplaçaments per als treballadors a causa del confinament  de l'estat d'alarma.

Els portaveus d'ERC, JxCat i PNV s'han negat  a utilitzar el castellà apel·lant al dret a poder expressar-se en les altres llengües cooficials de l'Estat. En cada sessió s'utilitzen set intèrprets: tres de català i valencià, dos de gallec i dos d'euskera. Ara, hauran de viatjar fins a Madrid, amb una oferta d'allotjament gairebé nul·la, per venir a treballar al Senat.

 

Els partits demanen que es deixin a un costat els «prejudicis ideològics»

Davant aquesta situació, formacions com el Partit Popular o Ciutadans  han demanat a ERC, JxCat i PNV que deixin a un costat els «prejudicis ideològics». «Han perdut una magnífica ocasió de tenir un gest de solidaritat  amb els treballadors», lamenten fonts del Partit Popular a El Mundo. Per la seva banda, Ciutadans exposa que «no es pot posar el nacionalisme  per davant de la salut».