Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'exconseller d'Educació i Cultura de La Rioja, Luis Cacho

El polític espanyol que amagava 38 milions d'euros

S'ha descobert que va endur-se els diners a Luxemburg a una de les SICAV que gestiona el seu patrimoni milionari

L'exconseller d'Educació i Cultura de La Rioja, Luis Cacho
Els membres del govern han decidit mútuament fer fora al polític | 20minutos

La presidenta del Govern de la Rioja, Concha Andreu, va anunciar ahir la destitució del conseller d'Educaciói Cultura, Luis Cacho. En una compareixença de premsa d'urgència, Andreu va destacar la dedicació i la professionalitat del conseller, però assegurava que s'havia arribat a «un  límit  que ja no vull superar». 

D'aquesta manera la presidenta es referia a les informacions que es van conèixer el passat 31 de juliol sobre el trasllat a Luxemburg d'una de les societats d'inversió de capital variable (sicav) amb què el conseller gestionava el seu patrimoni de 38 milions d'euros, segons la seva declaració de béns. 

El conseller ja ha estat substituït

En les últimes hores, la presidenta ha estat sotmesa a molta pressió perquè cessés a Luis Cacho. «Per això he decidit procedir al relleu a la Conselleria d'Educació i Cultura», ha dit Concha Andreu. També ha aprofitat per anunciar que Pedro Uruñuela serà el substitut de Cacho en les seves tasques al govern.

Aquests no han estat els únics canvis al Govern de La Rioja, i és que Chus del Rio, el portaveu del partit, també ha estat rellevat per la consellera de Salut, Sara Alba. Ara per ara, la presidenta ha assegurat que no té present una remodelació del partit més profunda, però que s'ha vist obligada a fer aquests canvis per la pressió al voltant de les informacions que, a més, ha valorat com injustes.

Tal com ha dit, Luis Cacho és una persona «de sobres coneguda, lliurada a la seva feina, apassionada de la innovació social i educativa». A més, ha destacat la gestió del conseller durant la pandèmia, que ha estat capaç de garantir la  continuïtat del curs escolar i la seguretat de la comunitat educativa amb un pla de contingència per al curs vinent. 

«No es pot ser més injust amb ell, i tot això afecta de manera directa a la seva honorabilitat», ha manifestat Concha Andreu. No obstant això, també ha volgut valorar al nou conseller, a qui ha definit com algú «de reconeguda trajectòria política i educativa, que assumirà el projecte que ara està més vigent que mai».

Crítiques del propi govern

Segons la presidenta socialista, la sortida de Luis Cacho ha estat de mutu acord entre tots els membres del govern. «Haurà d'explicar-ho ell, però no encaixa amb la posició del PSOE respecte a les sicav», denunciava el conseller de Governança, Francisco Ocón

Davant d'aquestes paraules, la presidenta ha volgut manifestar que un company del govern ha de donar suport a un altre company, defensant d'aquesta manera a Cacho. Tot i això, Andreu ha dit que està al capdavant «d'un equip compromès, capaç i preparat, un govern progressista i de canvi que només estpa pendent dels interessos dels ciutadans de La Rioja i pren decisions pel bé comú».

Resposta de Luis Cacho

Després de tota la polèmica, l'exconseller d'Educació i Cultura del Govern de La Rioja, Luis Cacho, ha afirmat que totes les declaracions i les informacions sobre «el suposat domicili fiscal luxemburguès de la meva sicav són falses i han estat malintencionadament utilitzades i difoses per determinades persones amb l'únic objectiu d'atacar-me personal i políticament». 

Pel que fa a la sicav, ha assegurat que es tracta d'un «instrument d'inversió totalment legal i introduït en el seu dia pel PSOE, que està domiciliada a Espanya, i que és fàcil de comprovar mitjançant una simple consulta a la web de la CNMV». «La meva activitat empresarial i de gestió de patrimoni ha estat sempre sotmesa a l'escrutini d'Hisenda i dels organismes reguladors sense que hagi estat mai objecte de sanció per pràctiques o comportaments il·legítims», ha afegit.