Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La carta dels líders catalans a Le Monde: «El diàleg, la democràcia i l'autodeterminació són l'única solució»

El diari francés ha publicat una carta de Quim Torra, Carles Puigdemont i cinc líders independentistes més on parlen de la sentència i dels aldarulls dels últims dies a Catalunya

A l'escrit afirmen que la sentència ha volgut condemnar els líders independentistes «per donar als catalans la possibilitat de decidir pel seu futur» | CatalunyaDiari.cat

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, el president a l'exili, Carles Puigdemont i cinc líders independentistes més  afirmen aquest dijous en una tribuna al diari francès Le Monde que la situació a Catalunya requereix una «solució política» basada en l'alliberament dels presos, la democràcia, el retorn dels «exiliats» i l'autodeterminació.

L'escrit està signat també pel president del Parlament, Roger Torrent, i els expresidents del Parlament, Carme Forcadell, Ernest Benach i Joan Rigol.  «El diàleg, la democràcia i l'autodeterminaciósón l'única manera de trobar una solució», diuen en el manifest publicat pel principal diari francès.

«La sentència representa un cop dur per la qualitat democràtica d’Espanya»

«Ignorar la voluntat del poble català, empresonar dirigents polítics i socials, i recórrer als jutges per resoldre una qüestió purament política,  com ha fet fins ara l'establishment espanyol, és la recepta del desastre que vivim actualment a Catalunya», consideren.

Els signants al·leguen que amb la sentència del Tribunal Suprem a penes d'entre 9 i 13 anys de presó s'ha volgut condemnar els líders del procés «per haver donat als catalans la possibilitat de decidir el seu propi futur mitjançant un referèndum i per haver-se atrevit a qüestionar el bé més sagrat de tots: la unitat d'Espanya».

Segons el comunicat conjunt, la sentència, «amb el suport polític del Govern espanyol, representa un cop dur per a la qualitat democràtica d'Espanya i una violació dels compromisos internacionals en matèria de drets humans i civils».

 Per als set polítics, la UE haurà de decidir durant els pròxims dies si opta per «defensar els principis del dret internacional» o per posicionar-se del costat d'Espanya i acceptar que Estats membres «puguin violar les llibertats fonamentals».

 

'Le Monde' opina sobre el conflicte

En un editorial publicat avui també per ‘Le Monde', aquest diari considera que la sentència ha estat «molt severa» i que, «lluny d'aportar solucions a la qüestió catalana, no fa més que reforçar la desconfiança en Madrid i serveix de pretext als radicals».

Le Monde també insisteix que la gravetat de les condemnes «han provocat la indignació i la ràbia» a Catalunya.  Adverteix que aquest precedent podria significar «jurisprudència de cara a una restricció del dret de reunió, de manifestació i de llibertat d'expressió» a Espanya. 

El diari també es mostra preocupat perquè els partits espanyols poden aprofitar «la ràbia provocada per la sentència» per aconseguir rèdits electorals de cara les pròximes eleccions del 10-N, cosa que empitjoraria la situació.

També et pot interessar...