YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

ÚLTIMA HORA

🚨 La pandèmia torna a estar en expansió a Catalunya: l'Rt supera novament l'1

Nervis a JxCat: Els polítics que poden quedar fora dels primers llocs de les llistes

Personatges mediàtics però sense experiència política podrien prendre força en les primàries d'aquest cap de setmana

Meritxell Budó i Elsa Artadi.
Meritxell Budó i Elsa Artadi són dues de les polítiques amb trajectòria a JxCat que temen ara quedar fora de les places capdavanteres de les candidatures. | ACN

Junts per Catalunya celebra aquest cap de setmana l'anomenada segona urna de les eleccions primàries de la formació. La cita servirà per escollir qui ocupa les places entre la segona i la novena de la candidatura per Barcelona, els quatre primers llocs per Girona i els tres primers entre Tarragona i Lleida. En cadascuna de les quatre circumscripcions hi haurà molta disputa per aconseguir una d'aquestes places, que assegura gairebé al 100% ser escollit diputat el proper 14 de febrer.

Temor entre els polítics de trajectòria de quedar desplaçats pels activistes

S'hi han presentat fins a 127 persones en total. Per demarcacions, a Barcelona opten a formar part de les llistes un total de 70 persones; per Girona, han presentat candidatura 21 persones; 20 a la demarcació de Lleida i 16 a la de Tarragona. Entre els noms, hi ha polítics amb trajectòria de diversos anys i d'altres que pretenen estrenar-se en política i que tenen perfils procedents de l'activisme.

Precisament aquests darrers perfils podrien acumular molta força aquest cap de setmana en la decisió final de les bases del partit. La seva tirada mediàtica, la repercussió a les xarxes socials i el fet que són vistos com a 'foc nou', sense 'motxilles' de passat convergent, poden fer-los escalar fins a les places privilegiades de les quatre candidatures de JxCat. Això tindria una conseqüència directa i molt clara: va en detriment dels polítics 'professionals', que veuen amenaçada la seva continuïtat al Parlament al proper mandat.

Incertesa sobre què passarà a les primàries de JxCat

Una situació d'incertesa que crea nervis entre noms amb força trajectòria política a l'esquena atesa la manca de precedents d'unes primàries d'aquestes característiques: el 2017, Carles Puigdemont i el seu entorn més estret van elaborar directament les llistes per les quatre demarcacions. Així, noms com el de Jaume Alonso-Cuevillas o Joan Canadell semblen tenir tirada en detriment d'altres com Meritxell Budó o Elsa Artadi. També ho tindran complicat Damià Calvet o l'excap de gabinet de Carles Puigdemont, Josep Rius, per la manca de suports i de coneixença, respectivament, entre les bases del partit.

Perfils molt abrandats, com Aurora Madaula; o activistes amb certa repercussió a les xarxes socials —el pallasso Jordi Pessarrodona; Joan Bona Nit; o el tuitaire Mark Serra— semblen partit en avantatjades posicions respecte diputats amb anys de carrera. Tres quarts del mateix passa a Tarragona, Girona i Lleida. Al sud, el tuitaire Rai López Calvet podria desplaçar noms destacats com Albert Batet; a Girona, la diputada Gemma Geis parteix com a favorita per davant de l'alcaldessa de la capital, Marta Madrenas; i a Lleida es dona per feta la victòria de Ramon Tremosa, que no milita al partit ni és de la circumscripció, per davant d'altres càrrecs locals. Diumenge es desvelaran totes les incògnites.


Comentaris

envia el comentari